Свят

Напрежение в Южнокитайско море: Властите във Филипините привикаха посланика на Китай

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Правителството на Филипините привика китайския посланик, за да изрази дипломатически протест срещу използването на водно оръдие от китайската брегова охрана срещу филипинска снабдителна лодка в оспорваното Южнокитайско море. Това съобщиха властите в страната. Филипинските военни също осъдиха действието като "прекомерно и нападателно" използване на водно оръдие от страна на китайския кораб на бреговата охрана. Според правителството в Манила китайската страна е направила този си ход, за да блокира филипинска лодка, която е транспортирала войници, храна, вода и гориво.

"Тази сутрин заместник-министър Тереза Лазаро предаде на китайския посланик решителния протест на филипинското правителство срещу блокирането и използването на водни оръдия от страна на китайската брегова охрана и корабите на китайската морска милиция срещу филипинските местни кораби. Нашите плавателни средства извършват редовна хуманитарна мисия за осигуряване на храна, гориво и други стоки от първа необходимост за филипинските военнослужещи", заяви Теси Даза, говорител на Министерството на външните работи.

Тази конфронтация е поредното разпалване на териториалните конфликти, в които участват Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней. Споровете в Южнокитайско море, един от най-натоварените морски пътища в света, отдавна се смятат за азиатска точка на напрежение и деликатна разломна линия в съперничеството между Съединените щати и Китай в региона.