Свят

Винис от Филипините е 8-милиардният жител на планетата

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Населението на Земята вече е над 8 милиарда души, съобщиха от ООН. 8-милиардният жител на планетата се казва Винис. Момиченцето е родено във филипинската столица Манила час и половина след полунощ. Сега на Земята има четири пъти повече хора, отколкото през 1928 година. Вижте с каква скорост е нараствало населението на планетата.

Населението на света премина границата от осем милиарда души. Тъй като е невъзможно да се следят стотиците хиляди раждания и смъртни случаи всеки ден, ООН избра 15 ноември за официален ден на това важно събитие за човечеството.

Според оценките на ООН ние вече сме 8 милиарда души - най-големият брой население, което някога е живяло на Земята. Отнело е хилядолетия, тъй като Хомо сапиенс се е появил преди около 300 000 години, за да достигне човечеството първия си милиард малко след 1800 г. Оттогава насам кривата се издига много по-стръмно - благодарение на по-голямата продължителност на живота и по-доброто здравеопазване.

 

Обясняваме това с така наречения "демографски преход". Това е процес, през който преминава всяко общество, когато населението преминава от много висока раждаемост и смъртност, към много ниска раждаемост и смъртност. Това е етапът, в който се намират много страни по света в момента.

д-р Аржан Гьонка, професор по демография

Прогнозите сочат, че населението на света ще продължи да нараства и до края на века ще достигне над 10 милиарда души. Въпреки това, както и при метеорологичните прогнози, те са за ръст на населението и стават все по-несигурни с нарастващия период от време. Важни фактори, като раждаемостта и смъртността, зависят от политически мерки или такива в областта на общественото здраве и от непредвидими събития, като пандемии. Страните с високи доходи, като Япония и цяла Европа, понастоящем също се намират в негативна демографска тенденция поради ниската раждаемост и застаряването на населението.

 

Социалните грижи са проблем, с който се сблъскват повечето европейски страни. Кой ще се грижи за многото възрастни хора? Традицията предполага, че семействата ще се грижат за тях, но не са останали много големи фамилии. Китай например се сблъсква с факта, че нямат братя и сестри и че двойките трябва да се грижат за няколко възрастни хора.

д-р Аржан Гьонка, професор по демография

Според ООН 9-те милиарда души могат да бъдат достигнати само след 15 години, през 2037 г. Засега не се вижда край на увеличението. Но тенденцията в Европа е обратна: до 2050 г. населението на стария континент се очаква да намалее, а всеки четвърти европеец ще бъде на 65 или повече години.