Свят

Байдън нарече Си Дзинпин "диктатор". Китай отвърна с репликата "политическа провокация"

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Желанието за подобряване на диалога САЩ-Китай изглежда е било привидно. Въпреки че преди ден в Пекин държавният секретар Антъни Блинкен и президентът Си Дзинпин изразиха готовност за стабилизиране на отношенията, в сряда Джо Байдън нарече китайския си колега „диктатор“. От външното министерство на комунистическата държава отговориха така:

 

Забележките на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни, противоречат изцяло на фактите, сериозно нарушават дипломатическия протокол и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай. Това е явна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и несъгласие.

Мао Нинг, говорител на МВнР на Китай

Президентът Байдън също така заяви, че Си Дзинпин е бил смутен от неотдавнашното напрежение около китайския шпионски балон, който се отклони от курса си над САЩ. Инцидентът през февруари стана повод Антъни Блинкен внезапно да отмени планирано си пътуване до Пекин. Последните реплики на Байдън обаче, осуетяват евентуална среща на ниво държавни глави, която се очакваше след последната визита на първия дипломат в Китай.