Европа

Шолц призова Китай да не доставя оръжия на Русия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Първа визита зад граница на новия китайски премиер Ли Цян. Символично министър-председателят избра да посети две европейски държави – Франция и Германия. В понеделник Ли Цян беше приет от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. По-късно китайският премиер проведе и работна вечеря с канцлера Олаф Шолц. Двамата днес разговаряха на 4 очи като основните теми на дебати бяха двустранните търговски отношения, климата и влиянието на Пекин върху Русия относно войната в Украйна.

Още веднъж призовах китайското правителство да използва още по-силно влиянието си върху Русия в тази война. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай има специална отговорност. Трябва да работим заедно по този въпрос в рамките на Г-20. Затова е важно Китай да продължи да не доставя оръжия на агресора - Русия.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Настоящата международна ситуация е сложна и постоянно се променя, с нарастването на тенденциите срещу глобализацията и недостатъчния импулс за възстановяване на световната икономика. Като две влиятелни сили в света Китай и Германия трябва да работят в по-тясно сътрудничество, за да допринесат повече за световния мир и развитие.

Ли Цян, премиер на Китай

В края на седмицата Ли Цян ще посети Париж, където ще присъства на Срещата на върха за нов глобален финансов пакт, насрочена за 22-23 юни. Домакин на събитието е френският президент Еманюел Макрон.