Бизнес и технологии

Министърът на финансите на САЩ: Партньорството ни с Китай е жизненоважно

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Американският министър на финансите Джанет Йелън критикува решението на рейтинговата агенция Moody’s от миналата седмица да понижи перспективите пред американския дълг, като заяви, че американската икономика е силна, а облигационният пазар е безопасен и ликвиден. По време на среща със свои колеги от страните от организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско, Йелън категорично подчерта, че партньорството с Китай е жизненоважно.

 

Президентът Байдън и аз вярваме твърдо в утвърждаването на ценностите, които споделяме с нашите съюзници и партньори в Азиатско-тихоокеанския регион и извън него, като същевременно се стремим към здрави и стабилни икономически отношения с Китай. Надяваме се занапред да надграждаме върху основата, която положихме, за да задълбочим още повече комуникацията, да стабилизираме отношенията и да постигнем напредък по ключови политически въпроси. Предстои ни тежка работа, но вярвам, че ангажиментите ни тук ни придвижиха по правилния път.

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ

Официално форумът в Сан Франциско стартира в сряда и ще продължи до четвъртък. Общо 21 държави ще бъдат представени от свои високопоставени политици. Във фокуса на дебатите ще бъдат увеличаването на производствения капацитет на икономиките, работата за финансиране на прехода към нисковъглеродна енергия и осигуряване на повече възможности за бедните. По думите на Йелън членуващите в организацията 21 икономики трябва да си сътрудничат, за да постигнат целите за 2023 г. за създаване на "отворена, динамична, устойчива и мирна Азиатско-тихоокеанска общност".