Икономика

АП: Петролните компании не са ангажирани трайно с екологичния преход

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Остават само няколко седмици до COP28 – Конференцията за климата на ООН – в Дубай. По ирония на съдбата – биха казали някои – ОАЕ назначиха председателя на държавната петролна компания за президент на срещата на върха.

Асошиейтед прес твърди, че петролните и газовите компании не са трайно ангажирани с прехода към възобновяеми енергийни източници.

 

След като разгледахме внимателно всички петролни компании, присъствали на миналогодишната конференция, стигнахме до заключението, че в по-голямата си част те нямат големи планове за енергийния преход. Действията са символични, или изобщо не се обсъждат. Други разчитат на производството на водород или улавянето на въглерод, това са разработени методи, но далече от необходимите мащаби. Ние твърдим, че това не са проекти за преход към зелена енергия.

Питър Пренгъман – директор "Новини за климата и околната среда" в Асошиейтед прес

Повечето от инвестициите са в по-нататъшно проучване, добив и рафиниране на нефт.

В някои случаи тези планове са за следващите десетилетия – много след времето, за което учените казват, че светът трябва да се откаже от изкопаемите горива.

 

В по-голямата си част тези компании планират да запазят петрола и газа в центъра на своя бизнес. Повечето не планират фундаментална промяна на бизнес модела си. И това може да е в конфликт с Парижкото споразумение за климата и нашите цели за ограничаване на глобалното затопляне.

Мери Катрин Уайлдеман – репортер "Климат и околна среда" в Асошиейтед прес 

Асошиейтед прес твърди още, че някои от компаниите уверявали своите инвеститори в устойчивостта на изкопаемите горива. Прегледът е установил също, че повечето от тях имат спорадични инвестиции в слънчева или вятърна енергия.