Европа

Любляна иска отново да е зелена столица на ЕС

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Ljubljana Pixabay

Словения става зелена. В центъра на Любляна е забранено влизането на автомобили. Целта е Любляна отново да стане Европейска зелена столица, след като веднъж го постигна през 2016г. За тази цел наскоро бяха засадени 70 000 нови дървета и бяха създадени пешеходни пътеки. Това означава, че в момента 75 % от словенската столица е покрита със зелени площи. Жителите се нуждаят още повече от по-зелени алтернативи.

Беше страхотно да видиш, че вече можеш да отидеш и да пиеш кафе край реката, да се наслаждаваш на гледката и да наблюдаваш хората, които се разхождат наоколо, без да има коли, които могат да нарушат спокойния момент.

Клемен Гостик, ръководител на регионалната агенция за развитие

Понастоящем в историческия център на Любляна се движат само малки електрически автобуси, които возят туристите, пазаруващи в магазините, или възрастните хора до магазини и медицински пунктове. Градската управа планира и нов кръстосан канал по река Любляница, който да отвежда посетителите до основните забележителности. Общественият транспорт също ще бъде ускорен, така че две трети от Словения да могат да бъдат достигнати от столицата в рамките на един час.