Свят

Путин подкрепя мирния план на Китай за Украйна

От Euronews България Euronews България
Vladimir Putin Rusia Russia AP Снимка: АП, архив

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю, че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, съобщава Ройтерс. Владимир Владимирович твърди, че Пекин напълно разбира какво стои зад кризата.

Русия остава отворена за диалог и разговори за разрешаване на повече от двегодишния конфликт, е казал Путин пред агенция Синхуа. Това се случва преди посещението му в Пекин тази седмица.

Планът на Китай и допълнителните "принципи", оповестени от президента Си Дзинпин миналия месец, отчитат факторите, които стоят зад конфликта, каза Путин.

"Оценката ни за подхода на Китай към разрешаването на украинската криза е положителна", каза Путин, според рускоезична стенограма на уебсайта на Кремъл. "В Пекин наистина разбират първопричините за нея и глобалното ѝ геополитическо значение".

А допълнителните принципи, изложени от Си Дзинпин в разговорите с германския канцлер Олаф Шолц, са "реалистични и конструктивни стъпки", които "развиват идеята за необходимостта от преодоляване на манталитета на Студената война".

Преди повече от година Пекин представи документ от 12 точки, в който се излагат общи принципи за прекратяване на войната, но не се навлиза в конкретика.

По онова време документът беше приет хладно както в Русия, така и в Украйна, а САЩ заявиха, че Китай се представя за миротворец, но отразява "фалшивия разказ" на Русия и не осъжда нейното нахлуване.

Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров нарече предложението "разумен план, който великата китайска цивилизация предложи за обсъждане".

В допълнителните принципи на Си Дзинпин се призовава за "охлаждане" на ситуацията, условия за възстановяване на мира и създаване на стабилност и свеждане до минимум на въздействието върху световната икономика.

Русия възприема конфликта като борба, която я изправя срещу "колективния Запад", който не взема предвид опасенията на Москва за сигурността ѝ, като насърчава разширяването на НАТО на изток и военната активност в близост до нейните граници.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и за защита от фашистите. Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е неоснователно и че войната е непровокиран акт на агресия.

 

Още по темата вижте във видеоматериалите: