Свят

Украинските сили са притиснати в отделни точки на Харковска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко един човек е бил убит, а други четирима – ранени – при руски удар по търговски обект в град Харков. Според областната прокуратура, сграда е била ударена с ракета Х-59 в понеделник следобед.

Управителят на Харковска област Олег Синегубов заяви, че руските войски атакуват нови райони с малки щурмови групи в опит да разширят максимално украинските отбранителни линии.

Руските сили навлязоха в Харковска област в петък, откривайки нов фронт на север-североизток.

Новата американска военна помощ на стойност няколко милиарда долара вече е на бойното поле в Украйна, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом.

Вече имаме постоянен поток на доставки – седмица след седмица. Добавяме към това и помощта, която президентът Байдън разписа като част от пълномощията си за изтегляне от резервите. Опитваме се да ускорим темпото на доставките, защото Украйна се нуждае от тези оръжия на бойното поле точно сега.

Джейк Съливан - съветник по националната сигурност на Белия дом

Съливан допълни, че той, министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили ген. Чарлз Браун са обсъдили доставките с помощи и ситуацията на бойното поле с украинските си колеги.

Американският Конгрес разреши отпускането на различни форми на помощ за Украйна на стойност 60.8 милиарда долара.

Руските войски водят ожесточени сражения с противника в района на град Вовчанск в Североизточна Украйна, продължавайки сухопътната си офанзива.

Тя е най-значителното нахлуване на руски сили през границата от началото на пълномащабната инвазия в Украйна. 

Само за два дни Москва е завзела между 100 и 125 кв. км, които включват най-малко седем села, повечето от които вече са обезлюдени, твърдят двама анализатори, извършващи мониторинг по открити източници.

Силите на Кремъл се опитват да отклонят вниманието на украинските войски по протежение на 1000-километровата фронтова линия, докато на бойното поле не пристигне голяма партида нова военна помощ за Киев от САЩ и европейските партньори през следващите седмици, твърдят анализатори.