Европа

Външният министър на Русия изостри тона към Запада заради Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руските сили атакуват на малки групи границата на Харковска област в северната част на Украйна в опит да разширят фронтовата линия. Toва съобщи губернаторът на областта Олег Синехубов. Той добави, че украинските сили задържат руските войски, но съществува реална заплаха боевете да се разпространят в нови населени места.

В същото време евакуацията на хората в Харковска област продължава вече повече от два дни. Според областната служба за извънредни ситуации към момента са от района са преместени повече от 4500 жители. Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че по-големи участъци от границата се водят „отбранителни сражения“.

В Харковска област по протежение на значителна гранична ивица се провеждат отбранителни операции и ожесточени сражения. Някои селища на практика се превърнаха от сива зона във военна зона. Окупаторите се опитват да установят контрол над някои от тях, а други използват за настъпление. 

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано най-малко 15 души загинаха, а 20 бяха ранени, когато част от руски жилищен блок се срути. Това се случи след като сградата беше ударена от фрагменти от ракета, изстреляна от Украйна и свалена от Русия. Според местните власти при атаката са използвани най-малко 12 ракети.

На свой ред външният министър Сергей Лавров каза, че ако Западът иска да се бори за Украйна на бойното поле, то Русия е готова за това. Миналата седмица Кремъл заяви, че изпращането на войски на НАТО в Украйна би било изключително опасно и че Москва следи отблизо украинската петиция, призоваваща за такава намеса.