Свят

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за 400 милиона долара за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че се водят интензивни боеве по цялата фронтова линия.

Руснаците опитват да пробият отбранителните линии на противника в Харковска област, където срещат добре организирана съпротива, там украинските сили отвръщат на огъня с артилерия и дронове.

Зеленски допълни, че е много важно времето за доставка на западната помощ да бъде съкратено и тя да пристигне бързо на фронта.

Русия предприе нова вълна на контраофанзива в Харковска област. Ние посрещнахме руските войски с наши сили, пехотни бригади и артилерия. Важно е нашите сили в региона да бъдат подсилени, но ние знаехме за това контранастъпление и посрещнахме врага с огън. В това направление се водят ожесточени боеве.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Докато Украйна се бори да спре напредъка на руските войски в Харковска област, САЩ обявиха нов пакет с военна помощ за 400 милиона долара. Той включва високомобилни артилерийски системи за залпов огън ХАЙМАРС и ракети за тях, боеприпаси за системите "Пейтриът" и ракети земя-въздух.

Предназначението на помощта – да достигне възможно най-бързо там, където има нужда от нея.

Президентът подписа още един пакет с помощи за Украйна на стойност 400 милиона долара. Той включва допълнителни артилерийски боеприпаси, ракети прехващачи за противовъздушната отбрана, зенитни ракети, бронирани превозни средства, артилерийски снаряди и друго оборудване, необходимо за защитата на Харков и другите градове, които са под заплаха от нападение.

Джон Кърби – говорител на Съвета по национална сигурност на Белия дом

Пакетът съдържа още крайбрежни и речни патрулни лодки, бронирани машини Брадли, високоскоростни противорадиационни ракети, защитно оборудване и други.

Джон Кърби каза още, че Русия е успяла да навлезе в някои райони около градовете Вовчанск и Липци, но е срещнала твърда съпротива.

Съветникът по националната сигурност изрази мнение, че САЩ не очакват големи пробиви на руснаците в североизточното направление.