Свят

Военни медици работят неуморно в полевите болници на фронтовата линия в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Докато сраженията на фронтовата линия в Украйна продължават, украинските военни медици работят неуморно, за да осигурят необходимата медицинска помощ на ранените украински войници. Медиците от 47-ма бригада лекуват бойците в полева болница, докато Русия напредва в посока Авдеевка. Репортери от Асошиейтед прес прекараха един ден с лекарите, за да се запознаят с живота, който водят.

Те настъпват по всички участъци на фронта и дейността им е трескава. Нашите войници смело се борят с тях с цената на собственото им здраве и живот.

Витер - Украински военен лекар от 47-а бригада

Пехотинецът "Артьом", получава сътресение на мозъка след руска минометна атака по позицията им.

На бойното поле е много трудно. Справяме се. Поддържаме отбраната и това е всичко.

Украински войник "Артьом"

Украйна спешно изпрати подкрепления в североизточната си Харковска област, за да удържи руския опит за пробив на местната отбрана. Според експерти това е сигнал за тактическа промяна във войната от страна на Москва, която украинските власти очакваха от седмици. Преди това Украйна заяви, че е наясно, че Русия събира хиляди войници по североизточната граница, близо до Харковска и Сумска област. Въпреки че последната сухопътна офанзива на Русия беше съсредоточена върху части от Източна Украйна, разположени по-далеч на юг, представители на украинското разузнаване заявиха, че са очаквали атака и в североизточната част на страната. 

В края на март силите на Кремъл засилиха бомбардировките над Харков, който е и втория по големина град в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че военните са очаквали тази последна атака и са калибрирали отговора си. Киев е в отбранителна позиция по протежение на приблизително 1000-километровата фронтова линия и се опитва да изгради укрепени отбранителни линии преди това, което според официални лица ще бъде по-голяма руска офанзива.