Европа

Зеленски посети Харков в разгара на руското настъпление към града

От Euronews България Euronews България
Volodimir Zelensky Ukraina Ukraine AP Президентът на Украйна Володимир Зеленски инспектира укрепителните линии в област Харков, Украйна, 9 април 2024 г. (Източник: Пресслужбата на украинския президент чрез AP).

Украинският президент Володимир Зеленски посети днес Харков в разгара на руското настъпление в областта, предаде Франс прес.

Укринформ уточни, като се позова на канала на държавния глава в "Телеграм", че там той се е срещнал с върховния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски.

„Залогът. Днес - в Харков. Изслушах подробен доклад от върховния главнокомандващ Олександър Сирски и от командирите на войсковите групировки „Хортиция“ Юрий Содол и „Харков“ Михайло Драпати. (Запознах се с) оперативната обстановка, задачите и потребностите на всяка участваща бригада, всяко подразделение, по-специално в Харковска област, в районите на Вовчанск и Липци", се казва в изявлението на украинския президент.

Участниците в срещата освен това са анализирали подробно прогнозите за развитието на обстановката на фронта, заплахите през следващите дни и седмици, както и способността на Украйна да противодейства на руските планове за настъпление, става ясно от съобщението.

Както подчерта президентът, днес ситуацията в Харковска област като цяло е под контрол, като украинските войници нанасят значителни загуби на руските нашественици.

Обстановката в „района обаче остава изключително тежка - ние подсилваме нашите части“, каза държавният глава.

На срещата с президента ръководителите на вътрешното разузнаване на Украйна и на Службата за външно разузнаване докладваха за намеренията на руските въоръжени сили, а ръководителят на Службата за сигурност на Украйна представи мерките за противодействие на диверсиите.

„Определен е план за по-нататъшни действия - както за регионалните власти в Харков, така и за всички структури, отговарящи за сигурността в региона“, каза Зеленски.

Той също така изслуша докладите на ръководителите на регионалните власти от други гранични и фронтови региони: текущата ситуация, основните рискове, основните нужди. „Дадох съответните указания“, написа Зеленски в „Телеграм“

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна по-рано тази сутрин съобщи, че от началото на деня украинските сили продължават да водят боеве в северната част на Вовчанск. Плановете на руснаците да проникнат по-дълбоко в града и да се укрепят там според него са били осуетени.