Европа

Украински батальон поразява техника на врага с дронове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От небето командирът на украински взвод за дистанционна война може да наблюдава "от птичи поглед" офанзивата на руските сили в Харковска област. В един сектор руска пехотна част "просто влиза" в обезлюдено село и го окупира. То е сред няколкото, които са превзети от врага в последните дни.

Операторите подготвят дроновете-самоубийци за техния полет, целта е автомобил, движещ се по близката магистрала. Миг по-късно превозното средство е поразено.

Внезапната офанзива на Русия в граничната Харрковска област отвори нов фронт във войната и оказа допълнителен натиск върху изморените украински сили.

 

По магистралата се движеха много коли и камиони, много. Миналата нощ бяха по-малко. До тях е стигнала информация, че натам летят FPV дронове. Успяхме да поразим много цели. Но те вече избират други начини на придвижване.

"Борчик" – оператор на дрон от батальон "Ахил" 

Украинските защитници очакват следващите месеци да бъдат най-трудни за тях. Командването е загрижено, че могат да бъдат отворени още фронтове в граничните райони с Русия. Целта е да се използва максимално времевият прозорец преди пристигането на западната военна помощ.

 

Следващите два месеца ще бъдат най-трудните за нашите сили. Но след тях ще имаме напълно различна ситуация на бойното поле, в различни посоки. Ще разполагаме с много повече тактически възможности.

Юрий "Ахил" Федоренко – командир на батальон "Ахил" 

На 10 май, в деня на внезапното нападение на Русия, 92-а механизирана бригада беше изтеглена от района на Бахмут, където руските сили също напредват, и дислоцирана в Харковска област.

Войниците от батальона наблюдават денонощно магистрала край Харков и изпращат натоварени с бомби дронове, за да унищожат военни превозни средства.

Анализатори смятат, че като разтяга украинските отбранителни линии, Русия увеличава шансовете за пробив, дори ако оръжията и боеприпасите бъдат доставени в пълен обем.

Освен това Украйна изпраща ключови резерви от арсенала си - от противовъздушна отбрана до артилерия - за да защити Харков.