Свят

Битката за Харков: Руските сили са подложили града на унищожителни бомбардировки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия значително засили ударите по Харков. Градът, вторият по големина в Украйна, бе ударен на два пъти в разстояние на часове, с управляеми авиационни бомби и ракети. ООН заяви, че атаките срещу гражданска инфраструктура в Украйна са се увеличили многократно, с широкообхватни хуманитарни последици. Над 7500 души са били евакуирани в Харковска област след последната офанзива на Москва – най-голямата от началото на пълномащабната война.

Но много жители все още са в обстрелваните райони – без достъп до храна, медицински грижи, електричество и газ. Ескалацията принуди президента на Украйна да отмени визити до Испания и Португалия.

А гостуващият в Украйна държавен секретар на САЩ се стреми да повдигне духа на украинците.

Дойдох в Украйна с послание: вие не сте сами. Съединените щати са до вас от първия ден. Ние сме с вас днес и ще останем до вас, докато сигурността на Украйна, нейният суверенитет, способността ѝ да избира собственият си път не бъдат гарантирани.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ

Последният пакет от американска военна помощ най-после е на път след месеци на забавяне в Конгреса. Блинкън каза още, че страната ще отпусне допълнително финансиране за отбранителните нужди на Украйна в размер на 2 милиарда долара. Помощта ще бъде предназначена за укрепване на индустриалната база на Украйна.