Европа

Зеленски: Окупаторите се опитват да разтегнат силите ни

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама железопътни работници са били убити в резултат на руски обстрел в Днепропетровска област. Други 21 души са ранени в резултат на руски въздушни удари в Херсон и Харков. От президентската канцелария на Украйна съобщиха, че в Харковска област се разполагат допълнителни подкрепления, включително резервни части на армията.

Силният вражески огън е наложил преместване на част от войските в посока Купянск, източно от град Харков. Вовчанск, който се намира на 5 км от руската граница, е в центъра на голяма част от последните сражения като Олексий Харковски, началник на патрулната полиция в града, заяви, че руските войски са заели позиции там. Oт своя страна украинският генерален щаб заяви, че силите му се опитват да ги прогонят. 

Насочваме вниманието си и към други направления в Донецка област. Ясно виждаме как окупаторите се опитват да разтегнат силите ни. Реагираме адекватно - във всяко направление трябва да разполагаме със средства, за да отговорим на врага.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

На свой ред държавите от Европейския съюз постигнаха съгласие за включването на четири руски медии в списъка със санкции на блока, като ги обвиниха в пропаганда. В списъкът попадат „Гласът на Европа“, РИА Новости, „Известия“ и „Российская газета“. Брюксел също така забрани руското финансиране на медии, неправителствени организации и политически партии на територията на блока. От своя страна Москва предупреди блока, че ако бъдат наложени ограничения, западните репортери в Русия ще усетят бърз, суров и болезнен отговор от Кремъл.