Европа

Законът за "чуждестранните агенти": Медии и НПО в Грузия твърдят, че ще трябва да затворят

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В покрайнините на грузинската столица Тбилиси кучетата в един от най-големите приюти може отново да останат на улицата. Организацията, която управлява съоръжението, ще бъде обявена за агент на чуждестранно влияние, ако парламентът на страната приеме закона за "чуждестранните агенти", който предизвика седмици на масови протести. Повече от десетилетие тази малка неправителствена организация, помага на бездомните животни, като освен това ги ваксинира и храни. Всички тези дейности са застрашени от закриване, ако организацията, която получава по-голямата част от финансирането си от дарения, бъде обявена за „преследваща интересите на чужда сила“. 

 

Ако законът влезе в сила, ще бъдем закрити. На първо място, няма да се регистрираме като агенти или сили на чуждо влияние. Това е фактологически невярно. Ние служим единствено на интересите на собствената си общественост. И вярваме, и работим в съответствие с нашите ценности. И ние сами пишем стратегиите си, сами пишем програмите си и всъщност никой не ни диктува това.

Сара Кемесеи, директор на Dog Organization Georgia

Законодателството изисква от медийни и неправителствени организации да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила“, ако получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина. Правителството твърди, че това е необходимо, за да се спре вредното според него влияние върху политиката на страната. В допълнение към стотиците неправителствени организации в цялата страна, законът е насочен и към независими медии, като сайта „Проект 64“.

 

Почти на 100% сме финансирани от чуждестранни донори. Така че ние сме на 100% агент за чуждестранно влияние, както иска да ни обозначи нашето правителство. Но това ни дава тази свобода да правим това, което смятаме за независима и критична медия. Но в същото време сега изведнъж се оказваме в ситуация, в която може би ще се закрием или трябва да намерим някакви начини да избегнем този закон.

Мака Антидзе, главен редактор на информационната медия Project 64

Законът беше приет от парламента този месец. Грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето, но управляващата партия има достатъчно мнозинство, за да го преодолее.