Европа

ЕС и НАТО осъдиха приемането на спорния закон в Грузия (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Georgia Protest AP Протест в Тбилиси срещу закона за чуждестранните агенти. Снимка: АП, архив.

Приетият вчера от грузинския парламент закон за чуждестранните агенти предизвика негативната реакция на официални представители на НАТО и Европейския съюз. А протестите в Тбилиси продължиха и снощи.

 

ЕС настоя Грузия да отмени закона за "чуждестранно влияние“

Европейската комисия осъди Грузия за новоприетия закон за "чуждестранно влияние", насочен срещу финансирани от чужбина НПО-та. Евросъюзът се обяви против репресиите на масовите протести срещу правителството, и призова то да промени курса на действията си, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС. Призоваваме грузинските власти да оттеглят закона", се казва в съвместно изявление на ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел и останалата част от изпълнителната власт на ЕС.

НАТО предупреди Грузия: Законът за „чуждестранно влияние“ е стъпка в грешната посока

НАТО предупреди Грузия, че приемането на нов закон, в който финансираните от чужбина неправителствени организации се определят като "чуждестранни агенти", е грешна стъпка.

"Приемането на този закон е стъпка в погрешната посока, встрани от европейската и евроатлантическата интеграция", подчерта говорителката на НАТО Фаха Дахлала.

"Призоваваме Грузия да промени курса си и да зачита правото на мирен протест", добави Дахлала, чието предупреждение дойде ден след като Вашингтон заяви, че законът в "кремълски стил" ще го принуди да преразгледа връзките си с Тбилиси.

След приемането на закона за чуждите агенти: Нови протести и сблъсъци с полицията в Тбилиси

Нови протести и блокада на основни пътища последваха одобряването на трето четене на спорния закон за "чуждестранните агенти" в Грузия.

84-ма депутати, предимно от управляващата партия "Грузинска мечта", гласуваха в подкрепа на нормативния акт, който класифицира медии и нестопански организации като агенти на чуждо влияние, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Разгневени демонстранти опитаха да пробият металните заграждения пред парламента, но бяха отблъснати от полицията, която използва сила срещу тях.

Има десетки арестувани, а някои от протестиращите са с наранявания. На този фон премиерът на Грузия защити закона, който отива за подпис при президента Саломе Зурабишвили.

 

Това бе най-важният ден от гледна точка на укрепването на независимостта и суверенитета на нашата страна. Приемането на закона за "прозрачност на чуждестранното влияние" дава силни гаранции за дългосрочен мир и спокойствие в Грузия и за преодоляване на т.нар. поляризация – необходимо условие за интеграцията на Грузия в Европейския съюз.

Иракли Кобахидзе – премиер на Грузия

Кобахидзе допълни, че законът е приет с политическо мнозинство и опозицията няма право да предизвиква безредици по улиците.

САЩ и ЕС предупредиха, че законът за чуждестранните агенти застрашава европейското бъдеще на Грузия. Вашингтон дори заяви, че може да преоцени отношенията си с Тбилиси.

 

Ако този закон бъде придвижен напред, без да отговаря на нормите на ЕС, ако тази реторика и клевети срещу Съединените щати и други партньори продължат, смятам, че отношенията ни са изложени на риск.

Джеймс О'Брайън – помощник-държавен секретар за Европа

О'Брайън даде да се разбере, че Вашингтон може да спре изцяло помощта за Тбилиси, ако грузинското правителство разглежда американската администрация като противник, а не като партньор.

Ако има насилие срещу хора, протестиращи срещу закона, САЩ ще наложат санкции на отговорните представители на грузинските власти.

Критици определят текста като "заплаха в руски стил" за свободата на словото и подкопаване на усилията Грузия да стане част от европейското семейство.

Процесът по приемането на закона бе съпроводен от ежедневни масови протести на граждани и опозиционни политици.