Европа

ЕС призова Грузия да се придържа към демократичните реформи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕС призова правителството на Грузия да се придържа към демократичните реформи, ако иска да се присъедини към блока.

Няколко евродепутати призоваха върховния представител на Съюза по външната политика Жозеп Борел да наложи санкции срещу грузинството правителство, докато грузинците продължават да протестират срещу закона за "чуждестранните агенти", който е заплаха за свободата на изразяване.

Все пак Грузия е страна кандидат. Призоваваме властите да се върнат на европейския път и да изпълнят всички ангажименти, които са поели доброволно, когато са подали молба за статут на кандидат за своята страна.

Петер Стано – говорител на ЕК за външните работи

ЕК осъди използването на брутална сила от страна на полицията срещу опозиционни политици и журналисти.

Позицията на грузинското правителство, водено от партията "Грузинска мечта", рискува да върне страната назад, встрани от заявената амбиция за членство в ЕС.

12 държави членки поискаха от Брюксел да изясни дали законът за "чуждестранните агенти" ще доведе до потенциално спиране на преговорите за членство.

Сега е време ЕС да каже: стига с тези двойни игри. Не можете да бъдете част от процеса на присъединяване и същевременно да въвеждате законодателство, което е в пълно противоречие с член 2 от Договора за Европейския съюз. То противоречи напълно на ангажимента, който е поело грузинството правителство.

Джон О'Бренън – професор в Университет Мейнут, Ирландия

Сцените в Тбилиси повтарят тези в Украйна през 2014 г, когато страната беше готова да тръгне по европейския път. Миналия ноември Грузия получи статут на страна кандидат за членство.

Но критици казват, че този законопроект е изваден от книгата със сценарии на Кремъл. Граждански активисти предупреждават, че той дава на правителството възможност да преследва всеки негов критик – политици, журналисти или граждански активисти. 

 Шона Мъри – Euronews