Европа

Хиляди протестираха срещу проектозакона за "чуждестранното влияние" в Грузия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди хора преминаха по улиците на столицата на Грузия Тбилиси, за да отбележат Деня на Европа и да осъдят предложения закон за прозрачност на чуждестранното влияние. Ако законът бъде приет, той ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20 % от годишния си бюджет от чужбина, да бъдат регистрирани като организации, преследващи интересите на чужда сила.

Мотивацията зад решението за повторно въвеждане на закона, въпреки обещанието, че това няма да се случи, е очевидно руска, дори преди да се разгледа самият закон. Този закон е пълна блокада на свободата на словото и различните гледни точки.

Нанка Калатозишвили, актьор

Опозицията заклеймява предложението като "руския закон", тъй като Москва използва подобна формулировка, за да заклеймява независими новинарски медии и организации, критикуващи Кремъл.

Те се опасяват, че той ще се превърне в пречка за стремежа на Грузия към ЕС, ще заглуши свободните медии и ще върне Грузия в руската орбита. Управляващата партия "Грузинска мечта" обаче твърди, че законопроектът е необходим, за да се разграничи това, което тя смята за вредно чуждестранно влияние, и да се попречи на неидентифицирани чуждестранни участници да се опитват да дестабилизират политическата сцена в страната. Грузинският парламент ще обсъди законопроекта на последно четене в понеделник.