Свят

Сблъсъците в Грузия се ожесточават: Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки хиляди грузинци протестираха в Тбилиси, докато парламентът се приближава към приемането на спорен закон, който, според критиците му, ще задуши свободата на медиите и ще застраши кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз.

Полицията използва водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати срещу протестиращите, които се бяха събрали край сградата на парламента.

На кадри от АП, се вижда как хората се приближават към парламента, използвайки кофи за боклук като щитове, докато полицаите стрелят срещу тях с водни оръдия.

Във вторник вечерта бяха арестувани десетки демонстранти, но протестите не спират.

Чуваме от протестиращите активисти, младежи и граждани - "не" на "руския закон", "не" на този руски режим. И това е краят на режима. Нашата цел като общество е да направим това с възможно най-малко рискове... Това правителство, този олигарх са заплаха за нашата национална идентичност, за нашия исторически избор да бъдем част от западната цивилизация.

Гига Бокерия – председател на партия "Европейска Грузия"

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен осъди насилието в Грузия и призова страната да не се отклонява от "европейския път".

Законът за "чуждестранните агенти", който бе приет на второ четене от парламента в Тбилиси с 83 срещу 23 гласа, изисква медии и нестопански организации да се регистрират като "защитаващи интересите на чужди държави", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Протестиращите грузинци заклеймяват законодателния акт като "руския закон" , тъй като Русия прилага подобно законодателство, за да преследва независими медии и НПО, които критикуват политиката на Кремъл.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван на трето четене в средата на май.