Европа

Срещу закона за "чуждите агенти": Сблъсъци край сградата на грузинския парламент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Грузинската полиция атакува и разпръсна демонстранти, събрали се снощи около сградата на парламента в Тбилиси. Това се случи, докато депутатите разглеждаха законопроект за "чуждестранните агенти", окачествен от опозицията като авторитарен.

Около 10 000 души окупираха сградата на законодателния орган за втори пореден ден, за да протестират срещу законопроекта, който в понеделник беше приет от парламентарна комисия.

Полицейските служители, някои от които бяха въоръжени с пушки, наредиха на демонстрантите да се разпръснат и използваха срещу тях вещество за контрол на тълпи, което приличаше на лютив спрей.

Групи от демонстранти започнаха да напускат района, бягайки, а само за минути зоната зад сградата на парламента беше напълно прочистена от протестиращи. Въпреки това много от участниците в митинга не си тръгнаха и заеха други позиции.

Грузинското Министерство на вътрешните работи съобщи, че при сблъсъците е пострадал служител на полицията. 11 демонстранти са задържани.

Законопроектът, срещу който бяха организирани протестите, предвижда организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписвани като агенти на чуждо влияние. Най-вероятно законът ще бъде приет от парламента, който е доминиран от управляващата партия "Грузинска мечта" и съюзниците ѝ.