Европа

Юрист: Законопроектът за чуждото влияние в Грузия стигматизира хора и организации като шпиони

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Матрицата на законопроекта за чуждото влияние в Грузия и това, който беше предложен в България е една и съща, а според мен тя се и кове на едно и също място. Такива закони не са характерни за Европа, това означава да стигматизираш някакви хора, граждани и организации като чуждестранни шпиони и да създаваш някакъв „уж“ патриотизъм в 21 век. Това коментира адвокат Александър Кашъмов по повод Законопроектът, подкрепян от правителството на Грузия, който предвижда организациите, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние.

Драмата на грузинския народ в момента е голяма, защото предстои на трето четене най-вероятно да бъде приет този законопроект. Очевидно има мнозинство в парламента, няма съмнение, че там, където този закон работи е Русия. Преди години там също имаше протести за това, но в една Русия властта е прекалено силна, за да може да се пребори гражданското общество.

Според Александър Кашъмов приложението на този закон в Русия е довело до задушаване на гражданското общество и до това много организации и активисти да не могат да вършат своята работа и до закриването на някои организации.

Целия разговор вижте във видеото.