Ексклузивно

Грузинска журналистка пред Euronews Bulgaria: Законът за "чуждестранните агенти" ще позволи властта да парализира медиите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Грузинската журналистка Нина Кубутия изрази сериозна загриженост във връзка с предложения в страната закон за "чуждестранните агенти", който според критици е идентичен на законодателството, прието в Русия през 2012 г. Тя подчерта потенциалното му въздействие върху свободата на медиите и гражданското общество в Грузия. Според Кубутия, законът е насочен срещу неправителствени организации и медии, които критикуват правителството, като застрашава дейността им. Тя също така предупреди, че приемането на този закон може да отдалечи страната от членство в НАТО и ЕС, като ще я приближи повече към руската сфера на влияние.

- Здравейте, Нина! В ЕС този закон е известен като „руски закон“. Ако бъде приет, как ще се отрази на Вас, Вашите колеги, чуждестранните кореспонденти и свободата на словото?

- Най-напред ви благодаря за възможността да говоря пред вашата аудитория за ситуацията в Грузия. Преди да преминем към конкретните въпроси, бих искала да поговорим за значението и духа на този проектозакон. Този закон е руски по отношение на неговото значение и замисъл. Както знаете, през 2012 г. Русия прие точно такъв закон. С течение на времето той ставаше все по-строг и се използваше за пълното заличаване на свободните медии и за заклеймяване на всички лица и организации, които критикуват правителството, като чуждестранни агенти. Въпреки че в началото властите обясняваха, че той е просто изискване за докладване само за някои организации. Както казваше руският президент по онова време, целта беше да се изрази прозрачност. Днес нашето правителство използва абсолютно същия наратив. Те твърдят, че искат само повече прозрачност. В действителност, те вече изпращат полицаи да пребиват жестоко хората, които се противопоставят на този проектозакон. Това ни дава добра представа за още по-лоши неща, които предстоят в бъдеще. Що се отнася до въпроса ви, този ужасен закон има две цели - неправителствените организации и медиите. В момента в Грузия има много силни независими медии, които се противопоставят на правителството. Законът ще позволи на властта да ги парализира въз основа на подозрения в нарушаване на закона. 

- Знаете ли колко и какви медии и неправителствени организации ще бъдат засегнати от този закон?


- Освен няколко големи проопозиционни телевизии, има и десетки регионални онлайн платформи, които ще бъдат пряко засегнати. Има и множество неправителствени организации, които получават западно финансиране. Тяхната дейност обаче е да съхраняват гражданското общество и защитават правата на човека. Те помагат и на много уязвими групи, като например хора с увреждания, жертви на домашно насилие, деца от малцинствата и възрастни хора. При приемането на закона обаче, те ще бъдат закрити незабавно, тъй като управителните им съвети няма да одобрят функционирането им под унизителния етикет на чуждестранен агент.

- Всъщност, един от най-важните въпроси в момента е дали този закон ще отдалечи Грузия от членство в НАТО и Европейския съюз? Също така смятате ли, че законът ще бъде приет?

- Всички наши международни партньори от САЩ и Европа ясно заявяват, че този закон ще ще отдалечи Грузия от Европа. Няма никакво съмнение. Приемането на този закон е избор между НАТО и Европейския съюз, от една страна, и повлияната от Русия автокрация, от друга. Между другото, група европейски и американски официални лица пристигнаха в Тбилиси тази седмица, а днес ще пристигнат още, за да се опитат лично да помолят нашето правителство да не допуска тази ужасна грешка. Ще видим дали ще успеят. Що се отнася до въпроса ви дали този закон ще бъде приет, вчера се разигра истински цирк. Правната комисия на парламента трябваше да одобри този закон на трето четене. Изплашен от протестиращите отвън, председателят не пусна нито един член на опозицията и проведе цялото заседание точно за една минута и седем секунди. Но парламентът трябва да приеме този закон на трето и последно четене, което е днес.

- И накрая, що се отнася до гражданите, какви ще бъдат възможните последствия за тях? Как ще се промени животът им и ще има ли още протести?

- Ежедневно хората са незаконно арестувани. Стотици получават заплашителни анонимни телефонни обаждания. Десетки младежи са били брутално пребити. Аз самата съм била свидетел на това. Това, което ще се случи след приемането на закона, е, че Грузия ще заприлича на Русия или Беларус, където всички противоположни възгледи са затворени и са загубени основни граждански свободи. Но аз вярвам, че Грузия няма да позволи да ѝ бъде отнета свободата. Това е защото стотици хиляди хора, най-голямата група от времето на грузинската независимост, протестират срещу този корумпиран закон вече един месец. Полицията действа много брутално. Но въпреки всичко това броят на демонстрантите само се увеличава. Особено ако става дума за младото поколение и студентите, които досега не са проявявали никакъв интерес към политиката. Те са най-голямата ни надежда за победа. В момента пред парламента се провежда митинг, а участниците в него са заявили, че ще бъдат там през целия ден и нощ. Няма да се оттеглят, докато не бъде оттеглен руският закон. Аз самата също смятам да се включа в митинга.