Свят

Над милион жители на Ивицата Газа са застрашени от глад

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Цените на хранителните продукти в Ивицата Газа са спаднали, но жителите казват, че много палестинци в анклава нямат работа и нямат пари да си купят стоки, дори и да са по-евтини. След като по-рано този месец беше затворен граничният пункт с Египет, голяма част от стоките в Газа вече идват от Израел и окупирания от Израел Западен бряг. Жителите на ивицата Газа заявиха, че на пазара се предлагат зеленчуци, плодове, захар и други продукти на по-ниски цени. Въпреки това, много палестинци са загубили работата си и са изчерпали спестяванията си. 

 

Има хора, които нямат пари. Така че дори цените да се понижат, те нямат пари да си купят. Те не получават заплатите си, а частният сектор не работи, тъй като е разрушен. Така че всичко остава скъпо. Ще отнеме доста време преди въобще да се подобрят нещата.

Муин Джомаа, разселен мъж от Газа

Транспортирането на стоки от Египет преди струваше три пъти по-скъпо от това на стоки, идващи от Израел или окупирания Западен бряг, откъдето също се изпращат стоки без данъци и мита. Местните власти съобщават, че продуктите, идващи от Египет, се трупат на границата. Тези, които идват от Западния бряг и Израел, трябва да преминат през два контролно-пропускателни пункта - един близо до град Хеброн на Западния бряг и друг на граничния пункт Керем Шалом, който свързва Израел с Ивицата Газа. Операциите по претърсване не са толкова строги на Керем Шалом в сравнение с тези на граничния пункт Рафа. Междувременно Банката на Палестина отвори един от клоновете си в Ивицата Газа, което позволи на някои хора да изтеглят пари. На свой ред международни представители заявиха, че всички 2 млн. и 300 хиляди жители на Газа се борят да намерят храна, а над милион са изправени пред катастрофални нива на недостиг на продукти.