Европа

Посланикът на ЕС в Скопие: Ако не впишете българите в конституцията си, преговорите спират

От Euronews България Euronews България

Ако Конституцията на Северна Македония не бъде променена, преговорният процес може да спре. Това заяви европейският посланик в Скопие Дейвид Гиър.

В интервю за местната секция на Радио Свободна Европа той коментира, че преговорите със Северна Македония са отворени и скринингът е започнал.

„Провеждането на следващата междуправителствена конференция зависи от двустранното споразумение между България и Северна Македония. Ако не направите конституционните поправки, преговорният процес вероятно ще спре и ще трябва да изчакате разрешаването на този въпрос“, предупреди посланикът на ЕС в Скопие.

Конституционните промени предвиждат включването на българската общност в основния закон на страната.

Суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре. Не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България.

Дейвид Гиър, посланик на ЕС в Република Северна Македония


Македонският премиер Димитър Ковачевски коментира изказването, напомняйки за присъединяването към ЕС страната ще трябва да направи голям брой конституционни поправки и цяла част от отговорностите, които в момента принадлежат изключително на Северна Македония, ще бъдат прехвърлени на ЕС, защото влизат в Съюза с други 27 държави.

По повод искания от опозицията референдум за еврочленството на страната, Ковачевски повтори позицията си, че исканият от ВМРО-ДПМНЕ референдум, е за вътрешнопартийно ползване и тази опозиционна партия, заедно с левицата, са единствените две партии, които са против присъединяването ЕС. Северна Македония е тръгнала по пътя си и подобен референдум е без значение.

Референдумът, за който говори президентът на ВМРО-ДПМНЕ, е само за тяхна вътрешна политическа употреба, защото няма друга политическа партия, освен неговата партньорка „Левица“, която е против НАТО и ЕС и е за централноазиатски съюз с Русия.

Димитър Ковачевски, премиер на Република Северна Македония

Според Ковачевски ВМРО-ДПМНЕ трябва идеологически да изясни дали иска да види страната си в ЕС или не.

По думите му 68 депутати са взели Република Северна Македония е започнала преговорите с „чист македонски език“, със защитени идентичности, потвърдени и от председателя на ЕК и вицепрезидента на ЕК.