Европа

Петиция в Италия издига Марио Драги за председател на Европейската комисия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Все още е твърде рано да се каже каква ще бъде ролята на бившия управител на Европейската банка и премиер на Италия Марио Драги в Европейския съюз след изборите. Но едно е ясно: той е готов да поеме една от най-големите си отговорности: председателството на Европейския съюз. Той намекна за това в една от последните си речи. Драги вярва, че бъдещето на Европа се нуждае от радикална промяна, която той е готов да оглави. Той иска една по-конкурентоспособна Европа. В Италия хиляда души са подписали манифест, в който призовават кандидатурата на Драги за председател на Комисията да бъде официализирана. Томазо Греко е инициатор на тази петиция.

 

Подкрепяме Марио Драги, тъй като бихме искали Европа да бъде по-силна, по-обединена и по-авторитетна. На първо място по международни причини, имам предвид войната между Украйна и Русия и кризата в Близкия изток, но също така и когато става въпрос за това, пред което сме изправени. Всички тези предизвикателства могат да бъдат преодолени, ако Европа бъде по-обединена. Партиите, които подкрепиха правителството на Драги, трябва да ни кажат каква е позицията им по отношение на евентуалната му кандидатура.

Томазо Греко, организатор на петицията

Марио Драги е наистина популярен, заради своя ватмански план, който спаси еврозоната от сериозна криза, когато той оглавяваше Европейската централна банка. Като министър-председател на Италия той също се сблъска с важни предизвикателства през последните години.

 

Това е много по-голямо предизвикателство, защото то включва и използването на инструментите, които той контролираше в ролята на президент на Европейската централна банка. От една страна, той е чудесен технократ, така че разбира естеството на проблемите, с които трябва да се справи, а от друга, той е и добър политик, защото на много технократи им липсва тази политическа чувствителност.

Франческо Липи, професор по икономика в университета "Луис"

Въпреки че се представя като по-умерен лидер, който дори поддържа политиката на Драги, Джорджия Мелони не е коментирала евентуалната кандидатура. Въпросът дали тя ще се кандидатира за председател на Европейската комисия остава неотговорен. Марио Драги от своя страна не е свързан с никоя политическа партия.