Европа

Европейската левица номинира кандидат за председател на Еврокомисията

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската левица избра за свой водещ кандидат на европейските избори австриеца Валтер Байер, който е председател на партията, но никога не е бил евродепутат и не е сред най-разпознаваемите лица в Брюксел. Той обаче защити номинацията си за лидерския пост в Европейската комисия.

 

Честно казано, Европа не е само Брюксел. Европа е 27 нации, стотици градове и милиони граждани. Европейската левица иска да бъде гласът на тези хора, чиято позиция рядко се чува в Брюксел.

Валтер Байер, шпиценкандидат на Европейската левица

Въпреки че е част от групата, Байер не фигурира в националните листи и няма да се кандидатира за място в Европейския парламент. Той ще трябва да премери сили с кандидати като настоящия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и социалиста Никола Шмит. 

Перспективите пред левицата обаче не изглеждат добри заради вътрешните разделения и прогнозите за възход на крайната десница.

Обичайно всяка партия участничка в европейските избори излъчва свой "шпиценкандидат" или водещ кандидат. След провеждането им - ако формацията спечели най-много места в новия парламент и има достатъчно подкрепа - въпросният кандидат става първи претендент за председател на Европейската комисия.