Политика

БСП и „Възраждане“ внасят вот на недоверие, ако президентът не смени Главчев (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Рокадите в служебното правителство още през първата седмица на неговото съществуване и особено смяната на външния министър Стефан Димитров, само ден след отправените критики по негов адрес от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предизвикаха остри реакции в парламента, като се стигна и до събиране на подписи за вот на недоверие към кабинета „Главчев“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер, като се закани, че в противен случай социалистите, заедно с депутатите от „Възраждане“, ще внесат вот на недоверие към правителството. Според Нинова служебната власт е командвана от Бойко Борисов.

„Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Вече получихме абсолютни доказателства, че това е кабинет на ГЕРБ и е персонално реден и командван от Бойко Борисов. Това е категорично нарушение на духа на Конституцията, където служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, да е неутрален и да проведе честни избори“, заяви председателката на БСП в кулоарите на парламента.

Абсолютно подлагаме под съмнение в тази ситуация честността на изборите. Това, което направи Борисов, а след това послушно изпълни Главчев, е сериозен удар по принципите на правовата държава и на конституционния ред.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

По думите на Нинова, оттук нататък не може да има никаква сигурност как ще работи служебният кабинет.

Очевидно е на каишка – ще изпълнява това, което ще каже Борисов. Затова днес призовахме президента Радев да смени премиера Главчев. Той по новата Конституция може да го направи – да смени премиера и оттам нататък нов служебен кабинет“, посочи Нинова.

По-късно лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че са положени общо 67 пописа под предложения от партията и подкрепен от БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие към служебния кабинет.

Той уточни, че един от мотивите е безпрецедентната, по думите му, политическа намеса в работата на служебното правителство, предаде БТА. „То трябва да е равно отдалечено от всяка една политическа сила и не трябва да създава впечатление за субективност в работата си, за да може да сме сигурни, че ще организира и проведе честни избори“, отбеляза Костадинов.

Малко по-късно от „Има такъв народ“ обясниха, че засега проучват дали е юридически и конституционно обосновано да се иска оставка на служебен кабинет, създаден съгласно новите промени в основния закон.

По думите на Костадинов „Продължаваме промяната - Демократична България“ са отказали да сложат подписите си под искането за вот на недоверие. „Още не е късно да се присъединят“, каза лидерът на „Възраждане“.

„Внасяме вота веднага, защо трябва да чакаме, имаме подписите“, отговори на въпрос лидерът на „Възраждане“. Той обясни, че сутринта са казали на Корнелия Нинова за подготвения проект за вот на недоверие, провели са основанията и има такива, въпреки тълкувателно решение на Конституционния съд.

Ако вотът на недоверие хипотетично мине, по думите на Костадинов следващият служебен кабинет трябва да организира изборите. Той посочи, че изборът кой да бъде служебен премиер е ръцете на президента Радев.

Свидетели сме какво се случи само седмица след назначаването на служебното правителство – с едно изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов беше предложен за смяна министърът на външните работи“, посочи Костадин Костадинов. Това веднага създава обективна предпоставка за съмнение в честността на вота. „Ето защо това правителство трябва да подаде оставка и съответно да бъде назначен нов кабинет“, подчерта лидерът на „Възраждане“.