Политика

Защо се стигна до рокади в кабинета „Главчев“? Говорят политолозите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ако президентът Румен Радев го е грижа процесът да върви и има сериозност отвъд конюктурата, то тогава би било добре да не бави указа за освобождаването от Димитър Главчев на външният министър в служебното правителство Стефан Димитров, както и на по-късно освободения Кирил Вътев, министър на земеделието и храните. Това заяви доц. Албена Танева.

"Логично е когато съществува криза всички, които се занимават с управление на държавата да помагат да се разрешават кризите за да стигаме до резултат", посочи тя.

Мотивите за освобождаването на външния министър звучат достатъчно дипломатично, смята Ваня Нушева. 

Според нея, цялата ситуация трябва да ни покаже, че тогава, когато се правят промени в Конституцията във важни закони трябва да има ясни срокове, ясни правила по-които това да се случва. Изключително краткият срок в който кандидатът за служебен министър трябваше да посочи правителство се оказва един допълнителен проблем, който откроява невъзможността той да избере един състав който да работи.

 

Целия разговор вижте във видеото.

Все още не е ясно кога държавният глава Румен Радев ще подпише указите за освобождаване на служебните министри на външните работи и на земеделието - Стефан Димитров и Кирил Вътев. 

В рамките на денонощие служебният премиер поиска смяна в две министерства - на външните работи и на земеделието. 

Като мотив за рокадата във външното ведомство Димитър Главчев посочва "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга". На негово място премиерът предлага да застане Даниел Митов заместник-председател на ГЕРБ, понастоящем депутат. 

Според Главчев земеделският министър Кирил Вътев също трябва да напусне оглавяваното от него ведомство. В мотивите си премиерът посочва "напрежението и недоволството в аграрния сектор, без достигане до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г.". Очаква се ръководния пост в земеделското ведомство да заеме Георги Тахов, който в момента е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

Според конституцията президентът няма срок да издаде указите за смяната.