Политика

Поредна рокада в служебната власт - земеделският министър освобождава поста

От Euronews България Euronews България
Kiril Vatev Vutev BGNES Кирил Вътев

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, предаде БНР, като посочи, че информацията е потвърдена от Минисерски съвет. Вътев беше един от четиримата министри от предишното правителство, ръководено от акад. Николай Денков, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.

Малко по-късно от правителствената пресслужба съобщиха, ч премиерът Димитър Главчев предлага Кирил Вътев да бъде освободен като министър на земеделието и храните, съобщиха от Министерския съвет. Главчев предлага поста да заеме Георги Тахов. 

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Пребиваването на Вътев в министерството на земеделието се свързваше с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет той подаде оставка.

Снощи пък стана ясно, че служебният кабинет е изпратил искане към президента Румен Радев да назначи нов министър на външните работи - Даниел Митов. Той трябва да замени на поста Стефан Димитров.