Политика

Рокада в служебния кабинет: Димитър Главчев предлага Даниел Митов да замени Стефан Димитров начело на МВнР

От Euronews България Euronews България
Dimitar Glavchev Dimitur Glavchev BGNES Снимка: BGNES архив

Седмица след встъпването си в длъжност служебният кабинет направи втора смяна на външния министър. 

Димитър Главчев предлага Даниел Митов да застане на мястото на Стефан Димитров. Предложението е изпратено до президента. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга. 

Прави впечатление обаче, че промяната се случва малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я поиска.  Според него Димитров може да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна.  Ако Главчев не го смени, ГЕРБ ще оттегли подкрепата си от служебното правителство, каза Борисов. Външният министър,  променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия - каза лидерът на ГЕРБ пред симпатизанти в Подуяне вчера. 

Предложеният за външен министър Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Бил е външен министър във второто правителство на Борисов В момента е депутат от ГЕРБ. 

Политическите реакции от смяната на външния министър не закъсняха.

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали някой има съмнения "чий е този уж служебен кабинет? На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!? - написа  още лидерът на социалистите. 

Рокадата във външното ведомство коментира и Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". Под формата на анкета във "Фейсбук" Бориславова попита дали на служебния премиер му е скучно вечер, от ГЕРБ вече не се крият или се прави демонстрация на тежката дума на Борисов пред електората.