Политика

Нападки, обвинения и критики: Политическите реакции за кабинета „Главчев“

От Euronews България Euronews България

Остри политически реакции полседваха от страна на лидерите на партиите след клетвата на служебния кабинет, начело с премиера Димитър Главчев.

Кирил Петков: Бързо се връщаме към мутренските времена

Страната ни много бързо започва да се връща към мутренските времена, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, цитиран от БНР.

 

Kiril Petkov Снимка: BGNES

"Прокуратурата отново се използва като бухалка. Представете си, че четете в друга европейска държава: главният прокурор изнудва главния секретар. Това звучи просто безумно, и което много ме притеснява е, че с много бързи крачки се връщаме назад. Аз съм притеснен от факта, че нещо много бързо започваме да се връщаме към мутренските времена", каза Петков.

Борисов: Ако имах влияние върху Главчев, нямаше да оставя тези министри

Това служебно правителство можеше да изглежда по съвсем различен начин. Тези два месеца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, след като служебният кабинет положи клетва, цитиран от БГНЕС.

Лидерите на ПП и ДБ се опитват да вменяват вина, че някой друг им е виновен. В преговорите никой от ДПС не се е намесвал. Нито веднъж никой друг не е участвал, каза Борисов.

Boiko Borisov BGNES (1) Снимка: BGNES архив

От това, което виждам в последните дни стигам до извода, че те (ПП-ДБ – бел. ред.) са имали други мисли. Надявам се разследващите органи да доведат нещата до край, защото контрабандните канали очевидно са се развивали, добави Борисов.

За разрасналата се сага в МВР, оставането на вътрешния министър Калин Стоянов в състава на служебния кабинет, подадената и оттеглена оставка на Живко Коцев и твърдения за оказан натиск върху него от висшите етажи на прокуратурата, Борисов коментира:

Изненадан съм от това, което чувам в последните дни. Живко Коцев лично съм го назначавал във Велико Търново, затова го подкрепихме. Надявам се Главчев да умее да управлява тези два месеца, да се проведат изборите. Ако това се окаже истина, бихме работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица.

Запитан дали има въздействие върху Димитър Главчев, лидерът на ГЕРБ припомни, че последния път, когато е разговял с него му е искал оставката му.

Никога нямаше да оставя министър от тези, никога външен министър нямаше да е този господин, който е, ако имах влияние върху Главчев, каза Борисов.

Пеевски: Целият елит на ПП-ДБ е на снимки с контрабандисти

„От ПП има много хора в служебния кабинет. За останалите министри нека да им дадем време да се докажат“. Това заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента, след като служебният кабинет положи клетва.

Относно сагата в МВР и главния секретар Живко Коцев, Делян Пеевски заяви, че такова нещо не се е случвало в държавата.

"Планини от кеш. Да видяхте някой от ДПС, някой от ГЕРБ. Целият елит на ПП-ДБ е на тези снимки – с контрабандисти. Такова нещо случвало ли се е? България такъв скандал не е виждала до този момент!", каза Пеевски.

 

Peevski BGNES Снимка: BGNES

Той призова службите за сигурност и компетентните органи да разследват случая. „Да говори Петков за мутренски времена, след като това се е случило под ръководството на техния финансов министър, техния шеф на МВР Бойко Рашков, това е нечувано“, смята Пеевски.

Според него българите трябва да видят кой политически елит е откраднал парите, които трябваше да бъдат в българския бюджет.

Корнелия Нинова отсече: Служебният кабинет е на ГЕРБ!

Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след клетвата на новото служебно правителство.

 

Тя определи като грешка оставането на поста вътрешен министър Калин Стоянов.

Според лидера на БСП на поста главен секретар на МВР не бива да остава и Живко Коцев, тъй като трусът в системата излъчвал несигурност и за гражданите.

Цончо Ганев: Служебният кабинет е балансиран между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ

“Служебният кабинет е балансиран между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, защото от предишното правителство има ярки лица”.

Това заяви депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

Ганев каза, че няма доверие във вътрешния министър Калин Стоянов. Според него главният секретар на МВР Живко Коцев не трябва да остава на поста си и няма вяра в това какво ще свърши цялостно служебният кабинет.