Политика

Политолози: Обществото очакваше промяна в номинацията за служебен министър на вътрешните работи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нормална процедура е да има смяна на някои от министрите преди полагане на клетва на служебното правителство, но това сякаш не е смяната, която обществото очакваше да види – тази на министъра на външните работи. Целият фокус е върху кандидатурата на Калин Стоянов за вътрешен министър. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът от Маркет линкс Добромир Живков.

„Това може да бъде и малък жест от страна на кандидата за министър-председател, за това да покаже диалогичност и възможност да се вслушва в определени критики. Това обаче наистина не е, което част от обществото очакваше“, коментира още Живков.

Политилогът Любомир Стефанов заяви, че е очаквал да види проява на здрав разум, особено, когато не става дума за изборна победа и връзката на служебния премиер с избирателите минава през мандат от президента.

„Очаквах, че г-н Главчев ще се съобрази, особено щом има толкова много съмнения и настроения. Щом има толкова много съмнения, фокусирани в едно министерство или никой не сменяш, или сменяш всички. В случая хипотезата да не смениш никой не е валидна, тъй като се върви по линията на честността на изборите и функционалността на демокрацията, махаш всички и продължаваш отначало. Тази хора очевидно имат проблеми с правосъдието“, заяви Стефанов.

Целия разговор вижте във видеото.