Политика

Предаване на властта: Денков призова Главчев да организира честно провеждане на изборите (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Кабинетът "Денков" предаде властта на кабинета "Главчев" на официална церемония в Гранитна зала на Министерски съвет.

С това събитие предаваме властта на новия състав на Министерски съвет с пожелания за успех, с пожелание да свършат работа, която да е в полза на България. Нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма и по този начин да ви осигурим плавен преход за следващия период.

Това заяви министър-председателят в оставка акад. Николай Денков на церемонията в Министерски съвет по предаване на властта в ръцете на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев, предаде БГНЕС.

Акад. Денков заяви, че една от най-трудните задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. Трудна е, защото в момента няма доверие, подчерта той.

„Надявам се с вашите действия да върнете това доверие. Единият от индикаторите за това е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, каза Денков.

Ще водим страната по европейския път на развитие, ще работм за благоденствието на българските граждани. Основната ни задача е да организираме честни избори.

С тези думи служебният премиер Димитър Главчев прие изпълнителната власт от Николай Денков в сградата на Министерски съвет. 

Главчев заяви, че всички колебания, които е имал до този момент, е остававил зад вратата. Той определи избраните служебни министри като доказани експерти и професионалисти в своите области.

Съзнавам ясно огромната отговорност. Трябва да бъдем гарант за стабилност, не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза, подчерта Главчев и добави: Искам отсега да заявя, защото чувам коментари - няма да се поддам на провокации, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции.

Дълбоко осъзнавам думите от клетвата, която положихме в сградата на парламента. Ще се ръководя от принципите - законност, моралност и честност. Искам да работим за обединение, не за разединение, заключи Главчев.

 

Kletva Slujeben Kabinet BGNES Снимка: BGNES

Членовете на служебния кабинет, ръководен от Димитър Главчев и назначен от президента, положи  клетва на извънредно заседание на Народното събрание по-рано днес.

В петък кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на кабинета пред държавния глава Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват.

От ПП-ДБ възразиха срещу част от състава на Mинистерски съвет. Те призоваха Главчев да преосмисли номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър. ПП-ДБ не одобряват още две кандидатури: тази на министъра на електронното управление Валентин Мундров - защото според тях бил политически оцветен; и на Мария Павлова, която е кандидат да оглави правосъдното ведомство. Недоволството срещу нея е, защото в момента е  заместник на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.  

Досега всички служебни кабинети полагаха клетва пред президента, но с промените в Конституцията, с които се засилва ролята на парламента, клетвата този път ще е пред депутатите. След като положи клетва, новото служебно правителство, което е 7-ото за последните три години, ще отиде в сградата на Министерски съвет. Там правителството на Николай Денков официално ще предаде властта на служебния премиер и неговите министри.

Тази сутрин държавният глава издаде укази за назначаване на кабинета "Главчев" и насрочване на избори "2 в 1" на 9 юни - за Европейски парламент и за Народно събрание. 

 На мястото на първоначално номинирания за външен министър Йвайло Ценов е предложен Стефан Димитров.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство, която ще се състои в Народното събрание.

Състав на служебното правителство, предложен от Димитър Главчев:

Димитър Борисов Главчев - служебен министър-председател на Република България;

Людмила Костова Петкова - служебен заместник министър-председател и служебен министър на финансите;

Калин Георгиев Стоянов - служебен министър на вътрешните работи;

Виолета Бориславова Коритарова-Касабова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Ивайло Цветанов Иванов - служебен министър на труда и социалната политика;

Атанас Димитров Запрянов - служебен министър на отбраната;

Стефан Димитров Димитров - служебен министър на външните работи;

Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието;

Галин Борисов Цоков - служебен министър на образованието и науката;

Галя Георгиева Кондева-Мънкова - служебен министър на здравеопазването;

Найден Владиславов Тодоров - служебен министър на културата;

Петър Величков Димитров - служебен министър на околната среда и водите;

Кирил Маринов Вътев - служебен министър на земеделието и храните;

Георги Йорданов Гвоздейков - служебен министър на транспорта и съобщенията;

Петко Георгиев Николов - служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Андреев Карадимов - служебен министър на иновациите и растежа;

Владимир Асенов Малинов - служебен министър на енергетиката;

Валентин Атанасов Мундров - служебен министър на електронното управление;

Евтим Петров Милошев - служебен министър на туризма;

Георги Николов Глушков - служебен министър на младежта и спорта.