Политика

Румен Радев: Ако има служебно правителство, ще карам по домовата книга

От Euronews България Euronews България
Erdogan Radev Sn Prezidentstvo Na Turcia Снимка: Президентство на Република Турция

Нови парламентарни избори или ротация на правителството? За президента Румен Радев отговорът на въпроса зависи от доверието между коалиционните партньори и от решенията на партийните лидери в следващите дни, предава БНР.

"Зависи дали този парламент има достатъчно неизчерпан политически ресурс, така че да се сформира устойчиво мнозинство. Едно е сигурно - че на 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Тя трябва да се приеме от парламента и едва тогава при мен започва цикълът на консултации".

Радев коментира и противоречивите оценки на коалиционните партньори за работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Напоследък обаче забелязваме някакви странни критерии за оценка на министри - ето например министъра на отбраната г-н Тагарев някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мене е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България. Нека се върнем към основополагащи критерии, когато даваме оценки".

При хипотеза избор на служебен премиер в ново временно правителство на президента при нови конституционни правила:

"Още не мисля за този вариант, но в случая ми е много лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите, посочвам и карам по ред - по домовата книга. Вече идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? Не е ясно".

Приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността. Турският президент Реджеп Ердоган е приел поканата да посети България.

"И се надявам това да стане още тази година, но зависи, разбира се, зависи дали ще имаме устойчиво правителство. Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество. Ще дойде с желание. И пак казвам - важно е да имаме устойчиво правителство".

Задълбочаването на свързаността между България и Турция, разширяването на търговско-икономическия обмен и енергийното сътрудничество бяха обсъдени на срещата на президентите Радев и Ердоган, като тези теми остават приоритетни, както двамата държавни глави бяха договорили на двустранната си среща преди повече от година. Българският държавен глава е поканил турския си колега да посети България през настоящата година, за да се набележат нови възможности за сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес. Осъществяването на тази визита зависи от това дали България ще има устойчиво правителство, защото тя е свързана с подготовката на двустранни документи и организацията на участие на бизнеса.