Общество

Конституционалист: Последните промени в основния ни закон доведоха до абсурди

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Грешка след грешка по отношение на последната промяна в Конституцията, особено в частта за служебната власт. Надявам се, че Конституционният съд ще реши всичко това. Това обяви в ефира на PrimeTime бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки. 

А относно промените, свързани със съдебната власт, той коментира, че се вижда "стремеж да се политизира съдебната система". 

Нещата сега са доведени до абсурд, политизирането се узаконява и се превръща в норма. Главният прокурор ще се избира от НС, което ни връща към времената отпреди 10 ноември 1989 г. 

Проф. Георги Близнашки

У нас процедурата е дълга, протяжна, няма опасност КС да блокира работата на служебното правителство, каза Близнашки относно евентуално произнасяне на конституционните съдии. 

"Служебното правителство по дефиниция е извънпарламентарно правителство, самото то носи отговорнст пред държавния глава, но в момента се създаде странна ситуация - парламент, който работи, но не може да бламира служебния кабинет", допълни той. 

Това идва да покаже, че КС ще има доста работа по тези казуси, каза проф. Близнашки. 

Бих посъветвал настоящото правителство да намерят мярата и да не забравят за какво са назначени, каза той по адрес на служебната власт. 

Цялото интервю във видеото.