Европа

Молдова ще организира референдум за членството в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Проевропейското ръководство на Молдова предприе стъпки за противодействие на руското влияние в предстоящия референдум за присъединяване към ЕС. Създаден е Център за стратегическа комуникация, който ще действа срещу кампании за дезинформация и опити за манипулация и подкупване на избиратели. ЕС смята, че Русия налива пари в Молдова, за да купува гласове.

 

Начините за изпращане на пари са много оригинални. Имаше всичко – от пренасяне на пари в брой малко над позволеното от закона ограничение до 10 000 евро – пари, които не трябва да се декларират, когато се пренасят през границата. Съответно имаше полети с много такива куриери.

Янис Мазейкс, посланик на ЕС в Молдова

Проучванията показват, че мнозинството от молдовците искат да станат членове на ЕС, но има и други мнения. Референдумът е планиран за октомври.

С две ръце "за"! Нека нашата Молдова процъфтява в ЕС. Точно както направиха Латвия и други страни от бившия Съветски съюз.
Ние сме различни от страните в Европейския съюз. Ще бъде трудно да се пригодим и напълно да преустроим нашата страна. Не го смятам за най-добрия вариант.

Прозападният президент на Молдова Мая Санду се кандидатира за преизбиране през есента. Нейните съюзници се опасяват, че Русия ще се опита да повлияе върху изборите.

Москва е против присъединяването на своя сателит от съветската епоха към Евросъюза, но отхвърля обвиненията за политическа намеса.