Европа

Зеленски разговаря с лидерите на Сърбия, Босна и Молдова

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна получи подкрепа от сръбския си колега на срещата на върха на 11 страни от Югоизточна Европа в Тирана.

Въпреки че не подкрепя санкции срещу близкия си съюзник Русия, Сърбия изразява подкрепа за териториалната цялост на Украйна и приема украински бежанци.

Зеленски благодари на Александър Вучич за подкрепата и отбеляза значението на участието на Белград в прилагането на плана за мир в Украйна.

АП отбелязва, че Вучич е настоял в декларацията от срещата да не бъде включвани призив за санкции срещу Русия и формурировки за негативното влияние на Русия на Балканите.

Сръбският държавен глава е благодарил на Зеленски, че Украйна е една от малкото страни, които не е признала независимостта на Косово.

Трябва да оцелеем, което означава, че всичко, което сме договорили, трябва да пристигне навреме... Трябва да се подготвим за следващите стъпки на Путин.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски и албанският премиер Еди Рама подписаха споразумение за приятелство и сътрудничество между двете страни. Балканската държава възнамерява скоро да отвори посолство в Киев.

Албания, член на НАТО от 2009 г и кандидат за членство в ЕС, изрази пълна подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Тя е предоставила военна помощ под формата на боеприпаси и обучение на украински войници. Беше и сред първите, дали подслон на украински бежанци.