Европа

Зеленски: Нямаме алтернатива, освен да победим Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Третата година от войната с Русия ще бъде решаваща. Това заяви президентът на Украйна на специална пресконференция в Киев.

 

Ще загуби ли Украйна в тази война? Сигурен, че няма да се случи. Най-тежко ни беше на 24 февруари преди две години. Нямаме алтернатива, освен да победим. Няма възможност за загуба, защото какво ще стане, ако Украйна загуби? Ще спрем да съществуваме.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски намекна, че ще бъде предложен план за мир на руския президент Путин. Това щяло да стане след конференция по темата, организирана в Швейцария.

Ще предложим платформа, с която той (Путин) ще може да се съгласи, че е загубил тази война и че е войната е била грешка. Голяма грешка. За него може да изглежда малка, но за нас е трагедия. И, разбира се, това е трагедия за целия демократичен свят. Затова трябва да има справедливост по този въпрос.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски описа ситуацията на фронта като "тежка", а руските сили оказвали натиск в посока Харков и Купянск, като съотношението при артилерийския огън било 12:1 в тяхна полза.

Руските сили изглежда засилват натиска западно от Авдеевка. Ген. Олександър Тарнавски, който ръководи украинските сили в района, заяви, че войските му са се изтеглили от голяма част от Ласточкине, западно предградие на Авдеевка.

Междувременно десетки сгради бяха повредени при тежък обстрел по град Константиновка, а най-малко един човек е бил ранен, съобщават местните власти.

Ракети са ударили южната и централната част на Украйна в неделя, като се съобщава за най-малко две цивилни жертви.