Европа

Зам.-посланикът на Украйна: С всяко отстъпление на фронта войната се приближава до ЕС и НАТО

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Цената е много висока и много страшна. Дори не може да се опише. Това са стотици хиляди, милиони животи. Това са всекидневни страдания, които много трудно могат да бъдат обяснени на човек, който не се е сблъсквал отблизо с войната.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime зам.-посланикът на Украйна в България Анна Тертична в навечерието на втората годишнина от мащабната руска инвазия в Украйна.

„Да разбереш какво означава 730 дни да живееш ежедневно под терор – нещо, което наистина трудно може да се проумее и да бъде изразено само с бройки. Но те са страшни. В продължение на 2 години Русия е изстреляла над 8000 различен тип ракети срещу Украйна“, посочи зам.-посланикът.

Има потвърдени данни за 20 000 отвлечени от Русия деца, но според нашата статистика, изчезналите са над 200 000. Цел номер №1 на Украйна да върне всички отвлечени деца, цивилни и военнопленници. За нас този въпрос е много важен и консолидираме усилия с международната общност в рамките на интернационалната платформа за завръщане на украински деца и сме много благодарни и признателни на България, която се присъедини към тази платформа“, отбеляза тя.

В началото всички очакваха, че Русия ще погълне Украйна в рамките на няколко дни, но през първата година се оказа, че Украйна е способна да освободи 50% от окупираните територии.

Анна Тертична, зам.-посланикът на Украйна в България

„Това беше голяма победа. През втората година, с усилията на черноморските държави и международните ни партньори, успяхме да направим нов коридор за извозване на украинските селскостопански продукти и в крайна сметка Русия изгуби доминация в Черно море“, допълни зам.-посланик Тертична.

В ръцете на украинските военни съвременно НАТО-вско оръжие е способно да прихване дори и най-прехвалените руски ракети. Русия се наложи да прибегне до военни доставки от Иран и Северна Корея“, отбеляза още тя.

Украйна е изключително благодарна за оказаната помощ. Тя е различна, в различни посоки, с огромен брой решения, които държавите приемат и тази помощ се увеличава.

Анна Тертична, зам.-посланикът на Украйна в България

„Лошото е, че самият механизъм за взимане на решение и логистика не могат да реагират бързо, поради което този формат да се надгради и подобри. Всяко едно забавяне на решение руската пропаганда го използва за своя полза и това е изключително негативно“, коментира зам.-посланик Тертична.

Тя все пак призна, че Украйна се нуждае от повече оръжия.

„С всяко едно отстъпване на украинските военни на фронта, войната приближава границите на ЕС и НАТО. С увеличаването и по-бързото пристигане на помощта, фронтовата линия ще се отдалечава от Европа“, подчерта зам.-посланикът.

Тя обърна внимание, че заплахите и шантажът са основно оръжие на Русия да откажат украинците от съпротива, а Западът от подкрепата за Украйна.

С всяка нова ракетна атака на Русия срещу Украйна, украинците са все по-решени да се отбраняват, защото друг избор няма“, посочи зам.-посланик Тертична.

По нейните думи преговори с Русия са възможни само след прекратяване на огъня от тяхна страна и след оттеглянето на войските им от Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници от 1991 г.

На въпрос относно евентуално завръщане на Доналд Тръмп начело на Съединените американски щати, зам.-посланик Тертична беше лаконична:

„Украйна ще си сътрудничи с всички демократично избрани лидери.“

Зам.-посланик Тертична отбеляза, че Украйна е много благодарна за оказаната финансова помощ.

Решението за началото на преговорите за присъединяване в ЕС беше посрещнато с огромен ентусиазъм и вдъхновение. Руската агресия започна през 2014 г. точно заради европейския избор на украинците, които отказаха да приемат наложеното решение от режима на Янукович.

Анна Тертична, зам.-посланикът на Украйна в България

„През всички тези 10 години, през които тече войната с различен интензитет, украинците полагат огромни усилия за евроинтеграцията, показвайки че са европейци и че не искат да имат нищо общо с източната си съседка“, допълни зам.-посланик Тертичина.

Очакванията са големи тази международна коалиция на цивилизованите държави да продължи да набира скорост и да продължи практическият принос в засилването на отбранителните способности на Украйна, така че да можем да освободим всички територии, понеже знаем колко силно хората там очакват това да се случи“, каза още дипломатът.

Санкциите са абсолютно необходим механизъм и призоваваме за тяхното разширение, така че Русия да остане без средства да продължава да води тази война и да убива украинци. Много е важно и да се задейства механизъм, който да спре заобикалянето на санкциите. От анализи на наши експерти на дроновете и ракетите, които Русия използва срещу Украйна, научаваме, че в тях има части, произведени от различни места на света, което показва, че се намират начини на заобикаляне на ограничителните мерки. Това е смъртоносното оръжие срещу една демократична държава и ние наистина трябва да се обединяваме, за да прекъснем максимално всички лостове на руската индустрия“, подчерта зам.-посланик Тертична.

Тя отбеляза, че България и Украйна бележат голям ръст на политическата активност и има задвижване на много двустранни проекти.

„Разчитаме, че това ще продължи и в бъдеще“, допълни зам.-посланикът на Украйна у нас.

 

Целия разговор вижте във видеото.