Свят

Искане за мир: Хиляди по света протестираха за спиране на войната на Русия срещу Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Роднини и приятели на бойците от украинската бригада "Азов", държани в плен от руските сили, излязоха по улиците на Киев. Те призоваха властите в страната да успеят да договорят освобождаването на близките им.

Все още не вярвам, че войната продължава. Не вярвам. Имам чувството, че миналата година е била 2021 г., че всичко си остава по старому. Но когато дойда на подобна демонстрация, имам чувството, че животът е съсипан. Наистина е съсипан.

Диана Резник, приятелка на защитник

Демонстрация имаше и в България. Антивоенен митинг се проведе пред паметника на Альоша в Бургас. Участниците в демонстрацията призоваха за затвор на Путин и символично поставиха кукла с образа му в килия.

Всички са виновни за войната, не само Путин. И даже те, ако са тук - виновни са! Не сме братя и никога не сме били.

Олга Синевка - протестиращ

Стотици пък излязоха в центъра на Рим, с цел да поискат незабавно примирие. Те успяха да блокират малка част от центъра.

„Днес се навършват две години от нахлуването на Русия в Украйна - война, която всъщност не започна преди две години. Войната винаги е поражение за човека, винаги е разрушение, винаги е трагедия“, казва Андреа Герицио.

Междувременно стотици украинци, живеещи в Нидерландия, се събраха, за да отбележат две години от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Събитието, озаглавено "Да помним заедно", беше посветено на различни аспекти на конфликта.