Свят

Зеленски търси оръжие и подкрепа от Балканите на среща на върха Украйна – Югоизточна Европа (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За първи път от началото на руската инвазия в Украйна - президентът Володимир Зеленски посети Албания за среща с премиера Еди Рама, който организира форум, посветен на подкрепата за Киев и евроинтеграцията на Западните Балкани. Лидерските разговори продължават и утре, но как премина първият ден - разказват колегите от Euronews Albania.


Със съвместна пресконференция на албанския премиер Еди Рама и украинския президент Володимир Зеленски завърши първият ден от срещата на върна в Тирана. По време на нея акцентът беше върху непровокираната агресия на Русия срещу Украйна. В изказването си президентът Зеленски подчерта нуждата от военна подкрепа и финансиране, за да може Киев да надделее над Москва.

Албания и Украйна подписаха споразумение за приятелство и сътрудничество. Двете държави организираха заедно среща на върха, посветена на подкрепата за Киев и отношенията със Западните Балкани.

Зеленски връчи на премиера Еди Рама медал за приноса му към Украйна.

Вземат се решения, но това, от което се нуждаем, за да оцелеем - било то договори или помощи, трябва да дойде навреме. Това е най-голямата и най-фундаментална инициатива за всички - да ни помагат навреме, ако могат, ако преди това са взели решение да ни подкрепят.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Освен това Зеленски постави на масата идеята за съвместно производство на оръжия в Албания, откъдето да се насочват доставки към фронта в Украйна. Междувременно за албанския премиер Рама подкрепата за Украйна е гаранция, че руската агресия няма да стигне до Балканите или други региони в Европа. Утре срещата продължава с частта посветена на Западните Балкани.

Въпреки че беше заявено участието на представители на 13 държави, на срещата присъстват само 8 от тях. Сред тях са сръбският президент Александър Вучич, лидерите на Молдова, Черна гора, Северна Македония и Хърватия.

А в Съединените щати, украинският посланик призова за подкрепа.

Трябва да останем обединени, както през изминалите две години, за да изпратим много мощно послание не само към украинците, но и към Путин, че ще бъде победен, както и към останалите агресори, които си мислят, че могат насилствено да преначертават границите през  XXI век.

Оксана Маркова, посланик на Украйна в САЩ

Във Вашингтон президентът Джо Байдън обсъди помощта за Украйна с лидерите на Конгреса. Републиканците запазват твърдата си позиция, че границата с Мексико е по-голям приоритет от подкрепата за Киев.

Целта на моето идване беше да кажа очевидната истина. Трябва първо да се погрижим за нуждите на Америка. А когато стане дума за тях, на първо място е отворената ни граница.

Майк Джонсън, председател на долната камара на Конгресa на САЩ

Това е екзистенциален момент за свободния свят, свързан с нашите демократични съюзници в Украйна, в Израел и Индо-тихоокеанския регион.

Хаким Джефрис, лидер на демократите в долната камара на Конгреса на САЩ

В Прага се проведе среща на Вишеградската четворка, по време на която лидерите на държавите членки не преодоляха различните си позиции за Украйна. Докато Полша и Чехия осъдиха руската агресия, от Словакия и Унгария са скептични за подкрепата за Киев и настояват за мирни преговори.

По-рано Зеленски посети и Саудитска Арабия, където разговаря с престолонаследника Мохамед бин Салман. Двамата са обсъдили формулата за мир и сделка за размяна на военнопленници между Русия и Украйна.