Европа

Приднестровието помоли Русия за закрила от Молдова, Кремъл обяви въпроса за приоритет

От Euronews България Euronews България
Tiraspol Pridnestrovie Moldova AP (1) Военнослужещ минава покрай статуя на войник близо до щаба на Оперативната група на руските сили в Тираспол, столицата на отцепилия се регион Приднестровието. (Снимка: AP/Дмитри Ловецки)

Представители на проруските бунтовници в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие призоваха Русия за „защита“. Тънката ивица земя де факто се контролира от проруските сили след разпадането на Съветския съюз, но е международно призната като част от Молдова.

На специален конгрес в региона - едва седмият в историята му - депутатите приеха резолюция, с която поискаха от руския парламент да "защити" Приднестровието от "засилващия се натиск от страна на Молдова", предаде БГНЕС.

Те заявиха, че молдовското правителство в Кишинев е започнало "икономическа война" срещу Приднестровието, блокирайки жизненоважен внос с цел да го превърне в "гето".

"Решенията на настоящия конгрес не могат да бъдат пренебрегвани от международната общност", заяви на срещата ръководителят на външната политика на отцепническата република Виталий Игнатиев.

Не закъсня и реакцията на Москва - от Кремъл заявиха, че защитата на жителите на Приднестровието е приоритет.

„Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, нашите сънародници, е един от нашите приоритети“, се казва в позиция на руското външно министерство, цитирана от държавните медии.

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието. Кишинев отхвърли „пропагандните изявления“, идващи от Приднестровието.

„Правителството отхвърля пропагандните изявления, идващи от Тираспол, и припомня, че Приднестровският регион се възползва от политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция с Европейския съюз, които са от полза за всички граждани“, заяви вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян.

"От Кишинев нещата изглеждат спокойни. Няма опасност от ескалация и дестабилизиране на ситуацията в Приднестровието. Това е поредната кампания за създаване на истерия", се казва още в съобщение в Telegram.

Реакция имаше и от Полша. Напрежението в Приднестровието е опасно за региона и Украйна, заяви полският министър председател Доналд Туск.

"Заплахата от руска намеса или поне от провокация е постоянна. Това не ме изненадва. Но показва колко опасна е ситуацията, и то не само за Украйна", каза той, запитан за искането на сепаратистите в Приднестровието за "защита" от Москва.

Резолюцията на отцепническата република идва само ден преди президентът на Русия Владимир Путин да направи годишно обръщение пред руските законодатели и в момент, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Сепаратистката територия за последен път проведе конгрес през 2006 г., когато депутатите обявиха референдум за интегриране с Русия. Гласуването завърши с преобладаващо мнозинство в полза на предложението.

Призивът за помощ от страна на Москва подхрани сравненията с февруари 2022 г., когато подкрепяните от Русия бойци в Източна Украйна призоваха за защита срещу "непрестанни атаки и обстрел от страна на силите на Киев".

Делегатите на конференцията почти не са споменали Украйна, според държавните медии, като вместо това са насочили гнева си към Молдова, която обвиняват за икономическите проблеми на територията.