Общество

Мисис България Оксана Желяпова с кауза за запазване на българското в Молдова

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Много са нашите сънародници решили да живеят извън родината в стремежа да си осигурят по-добър живот. Докато ние понякога гледаме на България като страна в дъното на редица класации, българите които не са родени тук мечтаят да се върнат у нас. Сега ви срещаме с Оксана Желяпова, бесарабска българка, приела каузата да запази духа на българското в Молдова. 

Израснала на три километра от украинската граница в град Твърдица, където 91% от населението са българи, Оксана е закърмена от малка с нашенските традиции. 

„Аз го усетих през песни, танци, през емоция. Идваш в Твърдица и виждаш как баба или дядо коментират нещо. Излизаш на улицата и гледаш хора в национални облекла и ухае на тази любов към традициите. Няма как ти да не си пропита с тази любов. Родена си с това“, казва Оксана.

Баща й отговаря за българския културен център в Твърдица, а запазването на българските корени е главна цел на семейството.

„Макар че ние никога не сме обсъждали това в семейството, ти го виждаш как това ухае на тази любов към българско. И понеже съм майка на две деца искам те да продължат, да остане този пример за тях, да знаят, че са бесарабски българки, нищо че са малки - те вече знаят историята за тях“.

Именно близкият контакт на семейството на Оксана с проблемите на българската общност в Молдова, я мотивира да даде гласност и да започне да събира средства за хората там. 

„Винаги имаше проблем, винаги се е случвало нещо политически, защото малцинствата са потиснати. И ние не останахме без проблеми. Ние го усещаме последните две три години.“

Малко са държавните средства, които достигат до бесарабските българи в Молдова. На път е закриването на училището, където децата имат единствената възможност да учат езика ни. Затова целта на Оксана е да събере средства, с които да закупи българска литература и учебници.

При всяка среща с хората от родния си град, Оксана осъзнава колко е важно те да имат подкрепа. Историите на хора, които истински я докосват и дават сила да продължава с каузата си.

След като се установява трайно да живее в България, тя много добре знае трудностите, през които всички българи в Молдова трябва да преминат, ако искат пренесат живота си у нас.

„Този народ иска бъдеще тук иска да ражда деца и иска да има къде бъдеще, най интересното иска да им даде бъдеще тук, не в Англия, не в Америка, не другаде, а тук“, допълва Оксана.

Следващата седмица тя организира благотворителна вечеря, която цели да събере средства за съхраняването на българщината сред общността на бесарабските българи в Молдова.