Европа

„Ние не просто вярваме, че ще победим – ние вече победихме“: Среща с бесарабски българи в Киев

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Нашият специален пратеник в Киев Анастасия Димитрова разговаря с бесарабски българи, които разказват как оценяват изминалата година война.

 

Татяна Станева, режисьор:

Мога да го обобщя с една дума: цялата година като един ден. Цялата година у нас е 24 февруари. Но ние вече сме съвсем други. Нямаме страх, нямаме паника, вече разбираме какво да чакаме, знаем как да се борим, вече имаме опит в това.

Оказа се, че след като Русия премина тази „червена линия“, всички вече искат само едно – отмъщение. Стана ясно, че свободата за украинците е базовата ценност. Ние не просто вярваме, че ще победим – ние вече победихме.



Татяна Доценко, професор по български език в университета „Шевченко“:

Тази година, както за всички украинци, така и за студентите, беше много тежка. Това беше най-тежката година в историята на независима Украйна.

Беше много сложно да възстановим образователния процес. Използваме онлайн технологии. Ние имаме уникални студенти, наистина. Независимо от това къде са, всички те намират възможност да се включат онлайн, да работят. Имам лично усещане, че като че ли те желаят да вземат максимално от образователния процес.



Алекс Козарев, режисьор на Оркестъра на спасителната служба:

Вчера бяхме различни – артисти, спортисти... Днес сме всички заедно и целта ни е само една – да спечелим тази ужасна война.

Разбира се, че първите дни концертите спряха. Сега правим концерти за войниците – да вдигнем духа им. Това е най-важното. А след победата ще има концерти за всички и това ще бъде най-големият празник.

 

 

Повече вижте във видеото.