Европа

Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин: Режимът в Русия е заплаха за всеки

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Специалният пратеник на Euronews Bulgaria в Киев Анастасия Димитрова, заедно с оператора Александър Шопов разговаряха с бившия външен министър на Украйна Павло Климкин. Той бе ексклузивен гост в PrimeTime.

Господин Климкин, нека да обобщим изминалата година. Къде са намираше Украйна на международно ниво преди една година и къде се намира днес?

- Далеч по-силни сме и под нас, имам предвид ние украинците. По-силни сме като съюз, основан на солидарността. Спомням си добре, че преди една година много хора бяха скептично настроени. Казваха си: трябват им две седмици, четири седмици, шест седмици, за да паднат.. А днес виждаме колко сме силни, особено като обединен Запад, който всъщност не съществуваше преди тази война. Съпричасността и непоколебимостта на украинския народ са особено големи. Най-важното в текущата ситуация обаче е да не се връщаме към чувството на страх към Русия. Да не се отказваме от целите си. Трябва да имаме ясна стратегия- как обединяваме следните фактори: военния и икономически натиск, както и тоталната изолация на Русия. Установеният сега режим в Русия е абсолютна заплаха за всеки. И трябва да се повтаря-нашата сигурност е и ваша сигурност. Вашата сигурност е наша сигурност. Помните, както казват мускетарите: един за всички, всички за един. По мое лично мнение, в момента се намираме във връхната си точка.

Но допуснахте ли някакви грешки като държава? По отношение на външните работи например?

- Путин направи три фундаментални грешки: първо, подцени украинците и държавата, вторo- надцени руските военни сили, и трето- тотално погрешна оценка на реакцията на Запада. Всичко това вече се видя. Колкото до нашите грешки, вижте, ние създаваме този съюз заедно със Запада. Разбира се, трябва да се подобрим в някои отношения- и нямам предвид Запада. Съчувствието идва от хората, но що се касае до политиката, помощта е малка. Хората имат свое собствено мнение за случващото се, но много малка част симпатизират на Русия. Има и други обаче, които си казват, че „това е геополитика, въпроса не опира до принципи.“ В този смисъл, отново повтарям, че най-силната ни страна е съпричасността на Запада. Вижте, не става дума само за нас, България, Германия или САЩ. Важни сме всички ние и трябва да обединим усилията си. Защото като съюзници сме много по-силни срещу Русия, Китай или който и да е било. Незападния свят е най-голямото предизвикателство пред нас.

Тази седмица в Киев пристигна американския президент, който отново увери, че помощта към Украйна ще продължи. Смятате ли обаче, че тази подкрепа ще продължи в случай, че Украйна успее да си върне анексирания Крим, например, или очакваната контраофанзива на украинската армия, успее да възвърне към украинската държава Донецка и Луганска област? Мислите ли, че подкрепата ще продължи и след евентуално възвръщане на Киев?

- В момента движещите сили са различни и моментни- както за нас, така и за западните ни съюзници. Напълно наясно сме с възможността един ден да има прекратяване на огъня. Но в качеството си на украински гражданин, дипломат и политик, лично аз не вярвам в договарянето на някакво мирно споразумение с Путин. Може би с една друга Русия, не с този режим. Но с Путин- няма начин! Та той вярва, че Украйна е изкуствено създадена. Че украинците и езика ни сме изкуствено създадени. Той не вярва, че държавата Украйна съществува. Това е и фундаменталната му грешка- тук сме. Разбира се, решението как да освободим територията си е наше. Определено ще трябва обща стратегия, тъй като вече сме част от Запада. Не официално в смисъл на членство в ЕС и НАТО, но сме част част. А колкото до освобождаване на земите ни, било то по военен или дипломатически начин, или комбинация между двете- времето ще покаже. Уверявам ви, че момента ще настъпи.

Интересно ми е да чуя мнението ви за казаното наскоро от българския президент Румен Радев.

- Следя изказванията на много български политици...

Той подчерта, че трябва да работим за мира на Украйна. Че трябва да спрем да й доставяме оръжия, тъй като това само разширява конфликта. Какво казвате на политици като Румен Радев?

- Вижте, украинците ще продължат битката си. Това е единственият начин да си върнем родната ни Украйна. По-малко оръжия означава единствено все повече и повече гробища в страната. Путин и режима му печелят от предоставянето на по-малко оръжия. Той би могъл да си каже: „ето, ние сме по-силни. Можем да се насочим към Балтийските странаи, може би Полша, а защо не и страните от Балканите. И „вие трябва да се радвате за това“. Но помнете, в края на 2021 г. Путин изпрати така нареченото предложение за сигурността. Вашингтон го посрещна с думите: „това ще ни върне в 1997 г.“. Та попитайте господин Румен Радев иска ли да се върне в 1997 г. Това ли е политическата му и морална позиция? Ако да, то тогава.., знаете. Ако все пак отговори отрицателно, вече ситуацията е друга. Всички ние трябва да дадем отговор на този въпрос. Ние, украинците, го направихме и избрахме. Мисля, че всеки в цивилизования свят трябва да последва.

Последен въпрос, как си представяте отношенията между Украйна и Русия след края на войната? Защото този конфликт все пак трябва да приключи някой ден.

- На първо място Украйна трябва да спечели тази война, после ще видим. Ако е същата Русия, със същия режим на власт, няма да има никакви отношения с поколения напред. Но аз искрено вярвам, че Русия ще бъде различна. Никога не казвайте „не“. Надявам Русия да стане по-добра. Разбира се, това нахлуване не свърша само с Путин и руските помощници. Става дума и за хората, които подкрепят тази война. Пак повтарям, времето ще покаже. Вярвам, че Русия трябва и ще се промени. И дори ще работим заедно за тези положителни промени, защото все пак става дума за нашата сигурност. Но с този режим, шансовете за някакви взаимоотношения са нулеви.