Годината на Войната

Ген. Константин Попов: Русия губи легитимност в света

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Марина Матева Марина Матева Водещ

Ако Русия е в тежко положение, то не е, защото икономиката не се справя. Напротив, сякаш удържат на санкциите. Но Русия губи легитимност в света. Как ще я възстанови в бъдеще? Дали отново с танкове, самолети и ракети? Смятам, че това е нещото, което Русия губи. А надеждата е, че Украйна след време може да изглежда като една много добре развита и демократична държава. Това заяви в студиото на PrimeTime Ген. Константин Попов, бивш командир на ВВС и началник на отбраната.

На кому беше нужно да започне тази война? Да унищожи човешки животи и съдби. Да видим тези трагедии. Войната е тежка и страшна, но има и други характеристики. На една глобално противопоставяне. На пренареждане на световния ред, с амбиции за нов световен ред. Да няма правила. По-силният да диктува волята на по-слабия. Този, който има ядрено оръжие, да иска другите да му се подчиняват. Това също е нечовешко, добави той.

Още миналата година казах, че тази война няма да бъде лека. Че плановете на Путин няма да излязат такива, каквито си ги мислеше. Да, наистина отначало тръгнаха сякаш да постигнат своята победа за няколко дни и да унищожат нацизма в Украйна, нали уж такава беше задачата? Е, как успяха, успяха ли? Да се върнем на причината – тя се дължи на начина на мислене на управляващия елит в Кремъл в момента. Поради това те не успяха да планират операциите си правилно, разчитаха на мощта на оръжието, а не на човешкия фактор и дух, каза още ген. Попов.

Целия разговор вижте във видеото.