Култура

Бесарабска българка направи изложба за Гладомора

От Euronews България Euronews България

Европейският парламента призна Гладомора в бившия Съветски съюз за геноцид. Трагедията в картини представи бесарабската българка Йона Тукусер.

През 1932 година по нареждане на Сталин в Украйна за първи път се въвежда така наречената планова икономика и петилетка . Заради принудителнoто отнемане на зърното - големи части от Украйна изпадат в криза, гладът обхваща милиони души. 90 години по-късно войната в Украйна изправя страната пред нова криза. Срещаме ви с една бесарабска българка - за глада, войната и мира.

 

Да, наистина тринадесет години се занимавам с една зловеща тема за Гладомора. И в Украйна, и в целият Съветски съюз. Вдъхновението ми идва от ужаса, който изпитах като дете.

Йона Тукусер

Това е Йона Тукусер, която пресъздава ужасяващият глад в своите картини. Житейският сблъсък между Йона и Гладомора се случва в ученическите й години, когато учител по история им показва архивна снимка на канибали, които са арестувани от милицията, защото продават човешко месо.

 

И аз бях толкова ужасена, не само от това, че виждам снимката, самата снимка толкова е страшна. Но още на такава ранна възраст се замислих на какво е способен човек.

Йона Тукусер

Точно два дни преди откриването на своята изложба за Гладомора, Йона завършва последната картина. Тя е за съвременната война в Украйна. За момче, което е толкова гладно, че изяжда играчката на своето приятелче.

 

Град Мариупол март месец е в блокада. Момче на шест години става сирак, майка му и баща му са убити в днешната война. То прекарва три седмици в бомбоубежище. Свършва храната и то от глад започва да яде играчка.

Йона Тукусер

„Отново се страхуваме от глад. Отново сме във страх. Страдаме. Нека това страдание на хората ни обединява, а не разединява“, казва Йона.