Европа

Еврокомисарят Илва Йохансон пред Euronews: Новите правила за миграцията важат за всички страни в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Еврокомирасят по вътрешните работи отправи предупреждение към държавите членки. Илва Йохансон заяви, че тези, които не прилагат новия пакт за миграцията, могат да бъдат изправени пред съда на ЕС. Йохансон разговаря с Euronews след одобрената реформа на миграционната политика.

Всички държави членки трябва да го приложат и изпълняват. Ако това не стане, Комисията, разбира се, ще предприеме действия. Убедена съм, че сега държавите членки ще се съобразят.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Илва Йохансон не се притеснява от обещанията на полския министър-председател Доналд Туск да избягва релокации на търсещи убежище мигранти. Еврокомисарят отхвърли обвиненията, че новият пакт ще доведе до нарушаване на човешките права.

В законодателството е заложено, че защитата на основните права на кандидатите за убежище и специфичните гаранции за уязвими лица са подсилени. Това е много силно законодателство и е важно да не забравяме, че имаме солидна подкрепа от върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Йохансон засегна и „трудното“ сътрудничество с Либия, за чиято брегова охрана, финансирана от ЕС, има данни, че нарушава човешки права.

„Те трябва да спасяват хора. Ние критикувахме техните действия, защото в бежанските центрове условията са много тежки. Призоваваме либийците да затворят тези центрове и да спрат произволното задържане на мигранти“, коментира Йохансон.

Миналата година в Европейския съюз са подадени 1.14 милиона молби за международна закрила. Регистрирани са 380 000 незаконни преминавания на границата, половината от които през централното Средиземноморие.